МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, Зоран Ђорђевић

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Синиша Мали

 

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам се обраћа са захтевом за адекватно сагледавање свих запослених у делатности здравства и социјалне заштите који су радили са оболелима од заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, односно запосленима који су у установама социјалне заштите били у вишенедељном карантину бринући о корисницима услуга, у смислу да им се за овај рад исплати одговарајућа стимулација у складу са законом и закљученим посебним колективним уговорима.

Поздрављамо допис Министарства здравља упућен директорима установа број 120-01-31/2020-05 од 23.04.2020.године, у коме се наводи да је потребно да директори здравствених установа посебно препознају рад запослених који су ангажовани у COVID амбулантама, те да се у складу са законом наведеним лицима исплате одговарајуће награде као вид значајног доприноса запосленог успешном раду послодавца, односно здравствене установе.

Упркос овом допису, бројне установе нису биле у могућности да исти спроведу, због недостатка финансијских средстава, односно сопствених прихода установа.

Запослени су показали висок ниво пожртвовања и професионалности када је било најтеже, због тога захтевамо да се обезбеде посебна средства у буџету, ради исплате увећане плате, односно стимулације свим запосленима који су радили са оболелим лицима од COVID-19.

У борби са овом подмуклом болешћу, било је и запослених који су изгубили живот.

Сматрамо да породице преминулих запослених од COVID-19 не смеју бити заборављене и да им треба пружити адекватну финансијску помоћ, у складу са датим могућностима.

Очекујемо, Вашу хитну реакцију, обавештавање Владе Републике Србије о овом оправданом захтеву Синдиката и предузимање конкретних активности на реализацији истог, а све у складу са повереним надлежностима и датим могућностима.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ

ПРЕУЗМИТЕ ЗАХТЕВ