ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

Министар, асс. др Златибор Лончар

МИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Министар, Бранко Ружић

 

ПРЕДМЕТ:

ЗАХТЕВ ЗА ХИТНО РЕШАВАЊЕ СТАТУСА АПОТЕКА У СКЛАДУ СА ПОЗИТИВНИМ ПРОПИСИМА И ПРЕСТАНАК ПРАВНОГ НАСИЉА НАД ЗАПОСЛЕНИМА

 

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије вам још једном упућује ЗАХТЕВ ДА СЕ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ ОБУСТАВИ НЕЗАКОНИТО ИЗДАВАЊЕ У ЗАКУП АПОТЕКА ИЗ ПЛАНА МРЕЖЕ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА ВЛАСНИЦИМА ПРИВАТНОГ КАПИТАЛА, као и да се с тим у вези спречи да запосленимана апсолутно незаконит начин престане радни однос.

Упознати сте да су поједине апотеке у државној својини већ издате у закуп власницима приватног капитала на потпуно незаконит начин, грубим кршењем Закона о здравственој заштити, Закона о јавној својини, Уредбе о Плану мреже здравствених установа, као и Закона о раду, а све на штету како запослених, тако и имовине у јавној својини.

Синдикат је више пута указао на незаконито поступање појединих локалних самоуправа.

Незапамћено правно насиље над апотекама се наставља.

Овог пута скупштина града Сомбора је на седници одржаној 11.07.2017.године усвојила Одлуку о остваривању услова за ”потпунију” и ”квалитетнију” здравствену заштиту грађана града Сомбора.

Одлуком се налаже Градском већу града Сомбора да донесе Одлуку о расписивању јавног огласа за давање у закуп свих пословних просторија које је користила Апотека Сомбор.

Као правни основ за овакву незакониту и срамну одлуку наводи се Закон о здравственој заштити????? без навођења конкретног члана, који иначе не постоји у закону за овакав вид одлуке, што довољно само по себи говори о исправности саме одлуке.

Даље се наводи као једна од обавеза закупца да запосли сво фармацеутско особље и 20% од укупног броја немедицинског особља, нигде не наводећи правни основ по којем би запосленима предходно престао радни однос у Апотеци Сомбор и која су њихова права. Наводи се преузимање које Закон о раду на начин како је то предложено не познаје.

Још једном Вас питамо ко је од локалних самоуправа добио сагласност надлежне дирекције за имовину за издавање у закуп имовине у јавној својини, у овом случају апотека и ко је добио сагласност Министарства здравља???

Одговор је свима нама познат – НИКО!

Да ли закон важи и за носиоце јавних функција???

Да ли ће представници локалне самоуправе да одговарају за овакво бахаћење (свесно кршење позитивних прописа) и поступање на штету имовине у јавној својини?

ЗАХТЕВАМО ДА СЕ ЗАУСТАВИ БЕЗАКОЊЕ И ХИТНО ПРЕДУЗМУ МЕРЕ ЗА ОТКЛАЊАЊЕ НАВЕДЕНИХ НЕПРАВИЛНОСТИ, У СКЛАДУ СА ДАТИМ НАДЛЕЖНОСТИМА КОЈЕ СУ ПРОПИСАНЕ ЗАКОНОМ О ЈАВНОЈ СВОЈИНИ.

Подсећамо Вас да је у складу са законом уговор закључен без сагласности Дирекције ништаван и да Влада може одлучити да се непокретност одузме од носиоца права!

ПОСТУПИТЕ ПО ЗАКОНУ И ПОНИШТИТЕ НЕЗАКОНИТЕ ОДЛУКЕ.

Апелујемо да се у најкраћем могућем року усвоји Закон о апотекарској делатности како би се створили услови за једнако пословање свих апотека (државних и приватних) у Републици Србији.

Постојећи начин финансирања апотека је неодржив за апотекарски систем, а РФЗО остварује суфицит. Милион грађана више од годину дана узалуд чека нове здравствене књижице. Без њих они немају право на здравствену заштиту, па су им и апотеке непотребне.

Да ли је циљ државе урушавање државног апотекарског сектора у корист власника приватног капитала? Да ли је то Ваш пут у ЕУ?

Више пута смо изнели конкретне предлоге за решавање круцијалних проблема у апотекарским установама, али одговора надлежних државних органа нема.

Обећано је да ће формирана Радна група коју чине четири ресорна министра решити овај проблем до краја 2016.године, али до дана сачињавања овог дописа, решења нема, а нема ни назнака када ће бити конкретног предлога.

Време иде, а стање у апотекама је све горе.

Очекујемо Вашу хитну реакцију и позив за разговор.

Прилог: незаконитаОдлука Градског већа града Сомбора

 

С поштовањем,

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ