ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар
Државни секретар, проф. др Берислав Векић
МИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
Министар, Ана Брнабић
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Душан Вујовић

ЗАХТЕВ ЗА ХИТНО РЕШАВАЊЕ КОНАЧНОГ СТАТУСА АПОТЕКА

Обраћамо се са иницијативом хитног доношења мера за решавање питања опстанка мреже апотека као интегралног дела здравственог система у Републици Србији.

Према званичним подацима Министaрства финансија из марта 2017. године, укупна дуговања апотека у јавној својини износе 2.402.345.917,68 динара, што износи око 22% дуговања свих здравствених установа у јавној својини.
Од 35 апотекарских установа у јавној својини, 11 нема дуговања, док је дуговања приказало 24, од којих укупно шест генерише око 85% укупног дуга, а то су: апотеке у блокади – Апотека Панчево, Апотека Шабац, Апотека Бор, Апотека Сремска Митровица, Апотека Врање и поред наведених Апотека Нови Сад.

За апотеке у блокади, а по питању дуговања, ресорна министарства морају наћи решење, које укључује обавезе локалне самоуправе, односно средства која су се у поступку спровођења централних јавних набавки прелила у Републички фонд за здравствено осигурање. На основу анализе дуговања ових установа произилази да издавање у закуп није одговарајуће решење, односно не постоји могућност да се на овај начин покрију дуговања.
Због свега наведеног, Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије, Фармацеутска комора Србије и ГСЗСЗ „Независност“

ЗАХТЕВАЈУ:

  1. Да РФЗО у целости преузме обавезу исплате плата запослених (алтернатива: Да средства од партиципације остану апотекама без умањења фактурисаних услуга уз накнаду за фармацеутску услугу или да РФЗО врати апотекама рабат који је усмерио у своју касу),
  2. Да се уведе јединствена цена лека и исти начин набавке лекова за све апотеке,
  3. Да се до доношења закона о апотекарској делатности забрани отварање нових апотека,
  4. Да се изменом позитивних прописа створе једнаки услови за пословање свих апотека.

Очекујемо ХИТНО ЗАКАЗИВАЊЕ САСТАНКА на коме ће се донети одговарајући закључци.
С поштовањем,

Синдикат запослених у здравству
и социјалној заштити Србије
Председник
др Зоран Савић

Фармацеутска комора Србије
Директор
др сци. мед. Светлана Стојков

ГСЗСЗ „Независност“
Председник
Зоран Илић

 

Преузмите допис