Савез самосталних синдиката Србије затражио је од Владе Србије да здравствени радници који се налазе на боловању због корона вируса примају накнаду у пуном износу, а не умањену како се то десило недавно са нишким лекарима. У дописима, упућенима председници Владе и министру рада, председник СССС Љубисав Орбовић захтева да се исправи та неправда, до које је, како је навео, вероватно дошло услед пропуста.

 

Влада Републике Србије
Председница Ана Брнабић

 

Према информацијама са којима располажемо здравствени радници који оду на боловање због болести изазване корона вирусом примају накнаду у висини 65% од зараде. Изражавамо чуђење и забринутост због таквог односа према здравственим радницима. Наиме, пошто је очигледно да се у конкретном случају ради о томе да је привремена неспособност за рад у непосредној вези са обављањем радних задатака сматрамо да њихова накнада мора бити у висини од 100% од зараде.

Основ за ту висину накнаде се налази у Закону о раду, било тако, што ће се та боловања третирати, или ће се искористити одредба везана за „редовна“ боловања којом је утврдјен минимални износ накнаде за боловања. Ако не може бити мања, то значи да може бити већа и то до 100% зараде.

Верујући да је до ове ситуације дошло због пропуста насталог услед изузетно тешке и сложене опште ситуације очекујемо да се она превазиђе прихватањем наших захтева изнетих у име десетина хиљада здравствених радника који се несебично и самопрегорно сваки дан боре против опасности која се надвила над свима нама.

 

Председник СССС
Љубисав Орбовић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОПИС ПРЕМИЈЕРКИ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

ПРЕУЗМИТЕ ДОПИС МИНИСТРУ ЗА РАД

 

Извор: СССС