ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА Министар, Душан Вујовић

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА Министар, асс. др Златибор Лончар

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА Министар, Зоран Ђорђевић

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам се обраћа са захтевом за отклањање правних сметњи у смислу омогућавања исплате новогодишње, односно божићне награде у истом износу за све запослене.

Чланом 16. став 1. и 2. Закона о буџету Републике Србије за 2017. годину („Сл. гласник РС“, бр. 99/2016) прописано је да у складу са чланом 2. тачка 31), чланом 54. и чланом 56. став 4. Закона о буџетском систему („Службени гласник РС“, бр. 54/09, 73/10, 101/10, 101/11, 93/12, 62/13, 63/13 – исправка, 108/13, 142/14, 68/15 – др. закон и 103/15) у буџетској 2017. години неће се вршити обрачун и исплата божићних, годишњих и других врста награда и бонуса предвиђених посебним и појединачним колективним уговорима и другим актима, за директне и индиректне кориснике буџетских средстава Републике Србије, буџета локалне власти и кориснике средстава организација за обавезно социјално осигурање, осим јубиларних награда за запослене који то право стичу у 2017. години, као и да се не могу исплаћивати запосленима код корисника буџетских средстава награде и бонуси који према међународним критеријумима представљају нестандардне, односно нетранспарентне облике награда и бонуса (исплате у једнаким месечним износима за све запослене и сл.).

Подсећамо Вас да запослени из шест група послова у здравству и социјалној заштити применом Закона о платама у државним органима и јавним службама, Уредбе о коефицијентима… и других аката, немају ни минималну зараду.

Председник Републике Србије Александар Вучић и Министар Душан Вујовић су више пута у средствима јавног информисања нагласили да је Србија остварила суфицит у буџету, као и да су се створили услови за једнократне исплате.

С тим у вези, предлажемо да поднесете амандман на члан 16. предлога Закона о буџету за 2018. годину, у смислу да се ставови 1. и 2. бришу, ради обезбеђивања правног основа за исплату наведене награде свим запосленима у здравству и социјалној заштити, а све у складу са чланом 105. став 2. и 3. Посебног колективног уговора за здравствене установе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе („Сл. гласник РС“, бр. 1/2015).

На овај начин створили би се услови и за исплату једнократне помоћи запосленима (захтев вам је упућен 03.10.2017.године) као и других примања у складу са позитивним прописима.

Запослени у делатности здравства и социјалне заштите су чувари социјалног мира и поднели су највећи терет кризе. Омогућите исплату награда, апсолутно то заслужујемо!

Криза је иза нас, а да ли је боље сутра пред нама, зависи од вашег поступања!

Овом приликом желимо да Вас подсетимо да једино запосленима у делатности здравства још увек није исплаћена разлика плате за децембар 2015. године за 3%.

Очекујемо да овај захтев прихватите као свој и отклоните правне сметње за адекватно награђивање запослених у складу са закљученим колективним уговорима и другим актима.

 

Председник

др Зоран Савић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ