Репрезентативни синдикати у делатности здравства на нивоу Републике Србије и то Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије и Грански синдикат здравства и социјалне заштите „Независност” Вам сходно члану 263. став 2. Закона о раду упућују захтев за потписивање споразума о ПРОДУЖЕЊУ РОКА ВАЖЕЊА ПОСЕБНОГ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА за здравствене установе чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе НА ПЕРИОД ОД ГОДИНУ ДАНА.

Надлежни органи репрезентативних синдиката су донели овакву одлуку, пре свега због чињенице да је важећи Посебни колективни уговор за здравствене установе чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе („Сл. гласник РС“, бр. 1/2015) објављен дана 06.јануара 2015. године, а да је сходно члану 151. ПКУ ступио на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије“, дакле 14. јануара 2015.године, да истиче протеком три године од дана његовог ступања на снагу (14.јануара 2018.године) и да преговори за закључивање новог уговора још увек нису отпочели.

Разлози за насловљени захтев су бројни и оправдани, а нарочито због најављеног одлагања почетка примене Закона о систему плата запослених у јавном сектору („Службени гласник РСˮ, бр. 18/16 и 108/16), за  01.јануар 2019.године и предложене измене коефицијената. Такође, у току је поступак доношења Закона о запосленима у јавним службама који уводи бројне новине у радне односе запослених и обавезу да се многа питања решавају колективним уговорима, од којих издвајамо постављање система вредновања резултата рада. Најављена је и могућност увођења варијабилног дела плате, које питање такође треба ближе уредити колективним уговором. Почетак примене овог закона је такође најављен за јануар 2019.године. Напомињемо и да је у току израда новог Закона о здравственој заштити, као и Закона о здравственом осигурању, а ти закони су веома важни за радно-правни положај запослених.

Са свим овим и другим прописима, морамо уподобити нови ПКУ за делатност здравства, те сматрамо да је једино могуће и рационално решење, да по усвајању истих од стране Народне скупштине Републике Србије, приступимо преговорима и након годину дана закључимо уговор који ће у свему бити у складу са позитивним прописима и потребама које имају запослени у делатности здравства.

Очекујемо да у својству учесника у колективном уговору прихватите потписивање споразума у складу са исказаним захтевом и у законом предвиђеном року, како бисмо имали довољно времена за преговарање и закључивање новог Посебног колективног уговора за делатност здравства.

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије

Председник, др Зоран Савић

Грански синдикат здравства и социјалне заштите „Независност” 

Председник, Зоран Илић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ