ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Ана Брнабић
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар
МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, др Дарија Кисић Тепавчевић

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам упућује Иницијативу да се породицама запослених у делатности здравства и социјалне заштите који су преминули од последица инфекције настале услед болести COVID-19, изазване вирусом SARS-CoV-2, а која је настала током процеса рада, исплати правичан износ новчане помоћи (као вид обештећења).

Мишљења смо да породице преминулих запослених од ове заразне болести који су радили у здравству и социјалној заштити не смеју бити заборављене, односно да им је потребно обезбедити новчана средства као вид обештећења за смрт члана породице, јер су се инфицирали, разболели и  преминули радећи свој посао.

Нарочито имајући у виду да су запослени у складу са чланом 90. Посебног колективног уговора за здравствене установе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе („Сл. гласник РС“, бр. 96/2019) осигурани за случај смрти, повреде на раду, професионалне болести, смањења или губитка радне способности са врло ниским сумама, а при том постоје установе које нису ни уговориле осигурање од случаја смрти, што сматрамо апсолутно неприхватљивим.

Апелујемо још једном да се изврши колективно осигурање запослених у здравственим установама у јавној својини на начин како је то прописано чланом 17. став 1. тачка 14) Закона о здравственој заштити и наведеној одредби ПКУ за делатност здравства.

Исто налаже и члан 55. ПКУ за социјалну заштиту у Републици Србији („Сл. гласник РС“, бр. 29/2019), као и одредбе Закона о безбедности и здрављу на раду.

Овакав вид колективног осигурања запослених (преко тендера који би спроводио РФЗО) би донео значајне уштеде држави и изједначио положај свих запослених.

На основу свега изнетог, предлажемо да износ обештећења породицама запослених који су преминули од последица инфекције настале услед болести COVID-19, изазване вирусом SARS-CoV-2, а која је настала током процеса рада, износи 1.200.000,00 динара.

Отворени смо за разговоре на ову тему.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ