КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Синиша Мали

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам упућује АПЕЛ за ХИТНО поступање, како би се спречило даље умањење плата за око 5000 запослених у делатности здравства.

Подсећамо Вас да смо одмах по сазнању о начину повећања плата запосленима за 2021. годину, благовремено упутили молбу Министарству здравља за адекватно сагледавање свих запослених у здравству, јер ће и поред повећања плата од 5%(+10%), укидањем Уредбе о додатку на основну плату запослених у здравственим установама…, део запослених у здравству имати мању плату, почев од плате за децембар 2020.године. У вези са тим, обавили смо и више састанака са представницима ресорног министарства, а упућена је и Ургенција за поступање Влади Републике Србије и ресорним министарствима још 15.01.2021.године, на коју још увек нисмо добили одговор.

Указујемо Вам још једном да су запослени који имају минималну зараду која је у 2020.години износила просечно (за 174 сата) 30.022,00 динара, од априла 2020.године, у складу са Уредбом Владе РС имали додатак на плату од 10%, па су примали 33.024,00 динара. Закон о буџетском систему је прописао увећање основица за 10% уместо додатка на плату и додатно повећање за још 5%, што чини укупно повећање од 15,5% почев од плате за децембар 2020.године.

Укидањем наведене уредбе, запослени из 6 група послова (помоћни послови код обдукције, помоћни послови неге болесника, прање лабораторијског посуђа, сервирање хране, послови у техничкој радионици, послови хигијене…) њих око 5000, са овим повећањем и даље имају плату испод минималне, па примају минималну плату која износи просечно 32.003,00 динара, почев од 01.јануара 2021.године.

Дакле ови запослени већ три месеца примају плату, која је у просеку мања за 1.021,00 динар од плате коју су запослени имали почев од априла 2020.године.

Апсолутно је неприхватљиво да плата било коме у здравственом систему буде умањена, обзиром да су сви запослени веома важни за здравствени систем, као и да су ангажовани на спречавању ширења епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Апелујемо да уважите овај оправдани захтев Синдиката и изнађете начин да се исправи неправда   према запосленима са најнижим примањима у здравству. Уверени смо да можете свим запосленима у здравству обезбедити да имају плату у 2021.години, као што је то био случај почев од априла 2020.године, јер је повећање трошкова буџета РС незнатно, а за запослене веома значајно.

Очекујемо Ваше хитно поступање.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ