У организацији Савеза самосталних синдиката Србије (СССС), одржан је скуп на коме се разговарало о пандемији заразне болести Ковид-19 и професионалним обољењима.

Председник Синдиката др Зоран Савић је истакао да постоје докази да је Ковид-19 системска болест која напада све органе и сва ткива, а зна се да на неким органима оставља трајне последице, због чега би требало да буде професионално обољење, јер постоје сви законом прописани услови за то.

Такође, З.Савић је указао да је Ковид-19 обољење које може да се утврди као професионално за здравствену делатност. Тако би се запослени осећали сигурније, јер би имали адекватну надокнаду која би важила и даље, а не само време које је уговорено са Министарством здравља, а свакако би имало утицаја и на даљи радни стаж запослених.

На овом округлом столу, недвосмислено је констатовано да су у највећем ризику од обољевања од ове болести управо запослени у здравству који су и поднели највећи терет пандемије.

Овакав став Синдиката, подржао је и професор Медицинског факултета и проректор Универзитета у Београду Петар Булат, који је истакао да би код здравствених радника, у већини случајева, могли да говоримо о Ковиду-19 као о професионалном обољењу.

Према европским подацима, ризик за оболевање је знатно већи за здравствене раднике него за становништво.

Примера ради, у Енглеској је ризик 3,3 пута већи за здравствене раднике него за становништво, а у Белгији око два и по пута већи, указао је уважени професор, додавши да европске земље различито третирају Ковид-19, неке као професионално обољење, а друге као повреду на раду.

У вези ове теме, председник Синдиката је гостовао и у емисији „Телемастер“ на „Happy“ телевизији.

Синдикат ће у сарадњи са СССС наставити активности у вези ове теме.

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ