МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

Министар, асс. др Златибор Лончар

            Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам се обраћа са захтевом за хитно доношење Закона о апотекарској делатности, како би се створили услови за једнако пословање свих апотека (државних и приватних) у Републици Србији.

            Јавна расправа поводом Закона о апотекарској делатности завршена је почетком текуће 2017. године.

Синдикат је више пута указао на неопходност хитног доношења закона, јер ће се урушити све апотеке у државном сектору, услед пре свега неједнаке тржишне утакмице.Постојећи начин финансирања апотека је неодржив за апотекарски систем.

Обећано је да ће ово питање решити Радна група министара најкасније до краја 2016. године. Решења још увек нема, а нема ни назнака када би закон могао да ступи на снагу.

Подсећамо Вас на Ваше обећање са састанка одржаног 11.априла 2017.године о изједначавању услова пословања свих апотека. Наше предлоге у вези са тим сте добили благовремено.

Указујемо Вам да су се обистиниле тврдње Синдиката да ће незаконитим издавањем у закуп апотека власницима приватног капитала, грађани који живе у удаљеним приградским или сеоским подручјима остати без фармацеутске здравствене заштите. То је сада реалност.

Питамо се коме је у интересу урушавање државног апотекарског сектора?

Грађанима су ускраћена основна Уставом гарантована права на заштиту свог физичког и психичког здравља. Зауставите безакоње, учините све да се сачувају државне апотеке, јер оне представљају ресурс без којег ниједна озбиљна држава не може функционисати. Сачувајмо здравље грађана.

Због свега наведеног, ОЧЕКУЈЕМО ВАШЕ ХИТНО ПОСТУПАЊЕ У СКЛАДУ СА ДАТИМ ОБЕЋАЊЕМ.

Председник

др Зоран Савић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ