Републички одбор Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије, на 23. седници одржаној дана 16. октобра 2023. године, једногласно је донео Одлуку да се узме активно учешће у Јавној седници, у организацији Већа Савеза самосталних синдиката Србије, која ће се одржати дана 26. октобра 2023. године, испред Скупштине Републике Србије, са почетком у 12 часова.

Окупљање је на Тргу Николе Пашића од 11 часова.

Европска Конфедерација синдиката чији је Синдикат пуноправни члан, је донела одлуку да у свим државама чланицама, под слоганом „На путу ка фер договору за раднике“ одржи јавне манифестације како би се надлежнима скренула пажња на ниске зараде које не омогућавају достојанствен живот радника, непостојање колективних уговора код послодаваца и све рестриктивније законе који умањују права запослених.

Инфлација, раст цена и трошкова живота, знатно су утицали на погоршање материјалног положаја запослених, из разлога што раст плата није пратио раст инфлације, на шта смо као Синдикат више пута указивали надлежним државним органима.

Због тога је Синдикат предузео активности на изменама Уредбе о коефицијентима.

На Јавној седници, Синдикат ће поновити своје захтеве за повећање плата за све профиле запослених, измене Уредбе о коефицијентима и за делатност здравства и за делатност социјалне заштите, повећању броја извршилаца у установама социјалне заштите, пријему свих лица која су радила током епидемије, како би се запосленима омогућило право на достојанствен живот.

Желимо да живимо достојанствено, а не да преживљавамо.

Ова Јавна седница је само почетак радикалнијих активности Синдиката, уколико се не испуне наши захтеви.

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ