ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник Александар Вучић
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Минитсар Душан Вујовић
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

ПРЕДМЕТ :

ЗАХТЕВ ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКЉУЧКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ KAKO БИ СЕ ЗАПОСЛЕНИМА У ДЕЛАТНОСТИ ЗДРАВСТВА ОМОГУЋИЛА ИСПЈЛАТА ПЛАТЕ

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије обраћа Вам се са захтевом за доношење новог закључка Владе Републике Србије како би се омогућила исплата запосленима који нису примили зараду-плату(аконтацију) за јануар 2016. године, као ни путне трошкове за исти месец, у здравственим установама које се налазе у блокади.
Наиме, као што Вам je познато, рачун појединих здравствених установа je у вишемилионској блокади дужи временски период и нема назнака када и да ли ће се исти бити одблокирани.
Запослени ни на који начин нису одговорни за наведено стање, a своје радне обавезе извршавају благовремено, савесно и професионално, како би се грађанима пружила здравствена заштита у складу са законом.
Синдикат захтева да се изнађе решење којим би запосленима била исплаћена зарада-плата у складу са законом и Посебним колективним уговором за здравствене установе чији je оснивач Република Србија, аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе.
Са изнетог, неопходно je да Влада Републике Србије донесе закључак о трансферу новчаних средстава на посебне рачуне здравствених установа које су блокади, који би био изузет од принудне наплате и који би користио за исплату свих личних примања запослених.
Такође, молимо ресорна министарства да прихвате оправдану иницијативу нашег Синдиката и дају предлог Влади Републике Србије да се наведени закључак односи на све здравствене установе којима се рачун налази у блокади v 2016. години, на начин како je то рађено и у протеклим годинама.
Надамо се да ћете законом гарантована права запослених обезбедити у складу са исказаним захтевом, те изнаћи најбоље решење за добробит како запослених, тако и корисника наших услуга.
Очекујемо Ваше поступање у најкраћем могућем року.

Председиик
др Зоран Савић

Преузми документ