МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА

Министар, Зоран Ђорђевић

 

 

Пододбор за социјалну заштиту као највиши орган Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије за делатност социјалне заштите на седници одржаној 15.09.2017.године разматрао је радно-правни и материјални положај запослених.

Констатовани су бројни проблеми, пре свега веома неповољан материјални положај запослених узрокован неадекватним примањима, као и мањак извршилаца, што урушава читав систем социјалне заштите.

У појединим средствима јавног информисања појавила се информација да ће запосленима у социјалној заштити бити повећана плата за само 3%, што је унело немир и огромно незадовољство међу запосленима.

Упознати сте да у појединим установама социјалне заштите постоји мањи број запослених, чак и од оног броја утврђеног Одлуком о максималном броју запослених на неодређено време у систему државних органа, систему јавних служби, систему Аутономне покрајине Војводине и систему локалне самоуправе за 2017. годину(„Сл. гласник РС“, бр. 61/2017 и 82/2017). Запослени раде у немогућим условима, опслужујући и по више од 80 корисника, што је у супротности са важећим нормативима.

То драстично утиче на квалитет услуге и озбиљно угрожава здравље запослених који због отежаних услова рада и ниских примања напуштају установе социјалне заштите.

Несумњиво да овакво стање утиче и на кориснике, који због недовољног броја извршилаца не могу добити услугу какву заслужују.

Пододбор је закључио да је неопходно да се по хитном поступку одржи састанак са представницима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уз обавезно присуство министра Зорана Ђорђевића, ради разговора о бројним отвореним темама, како бисмо вођењем социјалног дијалога решили круцијалне проблеме запослених.

Очекујемо Ваше поступање у најкраћем могућем року и заказивање састанка у времену које Вама одговара.

 

Председник

др Зоран Савић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ