МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

Министар, асс. др Златибор Лончар

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам упућује ИНИЦИЈАТИВУ за доношење ПОСЕБНОГ ЗАКОНА за градњу станова запосленима у делатности здравства по повољнијим условима, на начин како се то предлаже за припаднике МУП и Војске Србије.

            Чињеница је да велики број запослених у здравству нема решено стамбено питање.

            Многи запослени одлазе у иностранство у потрази за бољим условима рада и већим платама. Уколико бисте ову иницијативу Синдиката прихватили и благовремено уврстили у најављени Lex specialis за градњу станова, сматрамо да би се исправила неправда према запосленима у једној тако важној делатности по свако одговорно друштво какво је здравство и оно што је најважније, сматрамо да би се донекле спречио егзодус запослених.

            Ово посебно из разлога што би запослени омогућавањем куповине стана по повољнијим условима, добили додатну мотивацију да стварају породицу и остану да раде у Републици Србији. У средствима јавног информисања је раније најављена могућност да специјални закон поред припадника МУП, Војске и служби безбедности, обухвати и уметнике, као и научнике тако да смо мишљења да запослени у делатности здравства које је од изузетног значаја по државу не би смели да буду изостављени.

            Годинама се тражи решење за спречавање одлива запослених у здравству у иностранство. Идеална је прилика да ову иницијативу прихватите као своју и омогућите запосленима, а нарочито младима, да остану да раде и лече кориснике наших услуга у земљи у којој су рођени и у којој су стекли образовање.

            Подсећамо да је градња станова по повољнијим условима најављена у 6 градова у Републици Србији, а да су потребе много веће.

            Као пример доброг и одговорног поступања државе према запосленима у здравству, навешћемо и пример Црне Горе, где је поступак изградње 2000 станова у оквиру програма социјалног становања већ завршен, а планира се изградња још 3000 станова.

            Очекујемо да поступите у складу са насловљеном иницијативом, односно да запослени у здравству имају исти положај као и део јавног сектора коме су ова права најављена кроз доношење посебног закона.

Председник

др Зоран Савић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ