Законом о изменама и допунама Закона о буџетском систему ( Сл. Гласник РС број 103/2015) предвиђено је да се у 2016. години плате запослених у установама социјалне и здравствене заштите могу повећавати за 3%.
Влада Републике Србије је 25. децембра 2015. године донела Закључак број 121-13723/2015-1 којим је предвиђено :
„ Плате запослених у здравственој и социјалној заштити обрачунаваће се и исплаћивати по основици која, почев од плате за децембар 2015. године, износи – нето 2.439,27 динара, са припадајућим порезом и доприносима за социјално осигурање.“
Применом овакве основице запослени из осам група послова у здравству и девет у социјалној заштити – што представља трећину запослених, остаће без обећаног повећања плата.
Подсећамо на изјаву премијера да ће сви запослени у здравству и социјалној заштити имати повећање плата у овој години што је у супротности са Закључком Владе.
Да ли је обећање – лудом радовање или ће Влада схватити да ће трећина запослених у овим делатностима остати без повећања плата.
Очекујемо хитно поступање Владе и доношење новог закључка како би се испоштовале одредбе Закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему и исправила неправда према запосленима са најнижим платама.