Председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије Зоран Савић изјавио је данас да је Синдикат у протеклих пет година радио добро и постигао значајне резултате.
Отворивши Други Конгрес у Дворани Дома синдиката, Савић је рекао да је Синдикат, радећи у тешким условима, био конструктиван социјални партнер са представницима власти, залажући се за бољи материјални и социјални положај запослених у здравству и социјалној заштити Србије.
„Залагали смо се за социјални дијалог и учествовали у бројним преговорима око побољшања стања у здравству, али смо били и приморани да организујемо многе протесте, штрајкове упозорења и штрајкове, како би натерали власт да поштује реч синдиката“, нагласио је Савић.
Наш синдикат је успео да закључи повољне колективне уговоре у великом броју здравствених центара, покретао иницијативе пред Уставним судом, потписао два Посебна колективна уговора за ту област.
„Сада нам предстоји борба за платне групе и платне разреде, најављену рационализацију и бољи материјални и социјални положај свих запослени у здравству“, закључио је Савић.
Пожелевши успешан рад Конгреса, председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је рекао да је иза нашег синдиката пет година борбе и тешког периода.
„Током бројних посета здравственим установама и разговора са здравственим радницима широм Србије, чуо сам само у суперлативима о вашем синдикату, што сведочи да сте добро радили свој посао“, истакао је Орбовић.
И у наредном периоду вам предстоји борба за повећање зарада запосленима у здравству, али и свим радницима у Србији, за шта се и Савез стално залаже.
„Здравствени радници то заслужују, јер је ваша одговорност велика. А, наш је интерс да здравство добије довољно средства да може да пружи услуге свим грађанима Србије“.
Према његовим речима, лепо је чути да здравство добија савремене апарате, „али морамо указати да велики број здравствених радника одлази у иностранство“.
„То је непримерено за Србију, која улаже у њихово образовање, а они су приморани да траже пристојан живот ван граница наше земље“, указао је председник Орбовић.
„Наставите вашу борбу, а Савез самосталних синдиката Србије ће увек бити уз вас“, поручио је председник Орбовић.
На Конгресу, који наставља са радом, присуствују и потпредседници СССС Душко Вуковић и Милан Грујић, помоћник министра рада Зоран Лазић, државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић, као и гости из иностранства.
Берислав Векић је указао на добру и кооперативну сарадњу тог синдиката и министарства у протекле две године.
„Економске реформе, рационализација и раст привреде омогућиће да и здравство буде боље и успешније“, поручио је Векић.