Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити обавештава чланство, све запослене и целокупну јавност да на седници Социјално-економског савета која је одржана 21.01.2016.године, није постигнута сагласност везано за текст Закона о систему плата запослених у јавном сектору.
Након вишемесечних преговора радне групе СЕС-а за израду наведеног закона и постизања сагласности везано за кључна питања радно-правног и материјалног положаја запослених, министар финансија Душан Вујовић није дао сагласност на предложени тескт.
Наиме, наведени министар је оспорио пре свега права запослених на минули рад, накнаду зараде у складу са Законом о раду…
Министар је након свог излагања рекао да неће дозволити остваривање права утврђених Законом о раду и поручио присутнима: ”ВИ НАЂИТЕ ДРУГУ ДРЖАВУ.”
Није нам познато на основу којих законских овлашћења један министар финансија може оспорити текст предлагача закона чији је министар истовремено и потпредседник Владе Републике Србије и на основу чега поручује запосленима да траже другу државу.
Зар је мало младих, школованих људи попут лекара и медицинских сестара и техничара напустило Републику Србију?
Очигледно није, јер нас министар финансија отворено тера да напустимо земљу.
Можда ће у том случају буџет бити у складу са захтевима Светске банке.
Напомињемо да ће се укидањем права запослених на минули рад и накнаду зараде у складу са Законом о раду, плате запослених драстично умањити.
Зар је министар заборавио прошлогодишње смањење плата за 10%?

Не пристајемо на додатно умањење ионако малих плата.

Уколико Влада Републике Србије усвоји текст закона који умањује права запослених, синдикати јавног сектора ће организовати протесте и ступити у штрајк!!!
Ово су данас на конференцији за новинаре поручили представници синдиката јавног сектора.
У току следеће недеље биће одржане седнице органа синдиката јавних служби на којима ће се донети потребне одлуке, а потом и дати инструкција чланству о даљим активностима Синдиката.