Борба за здравље и негу и након пандемије

„СТАРАЈТЕ СЕ О НАМА ДА БИСМО МИ МОГЛИ ДА СЕ СТАРАМО О ВАМА”

 

Пандемија КОВИД-19 је још увек са нама а многе земље широм Европе имају повећање броја случајева. Тај нови талас инфекција ће поново бити велики притисак на здравство и негу.

Ми се мобилишемо да бисмо осигурали да здравствени радници  и  радници у нези буду заштићени сада и да бисмо наше системе здравствене и социјалне неге поставили на чвршће темеље за реаговање на ову и будуће пандемије.

Милијарде које су планиране да се уложе на опоравак ових система представљају изазов и прилику за трансформацију здравства и социјалне неге на дужи рок.

Хитно су нам потребни безбедан број особља и пристојне плате да би радници здравствених и социјалних служби могли да пруже квалитетну негу коју људи заслужују.

Безбедност: током пандемије радници у здравству и нези су се суочили са огромним притиском и озбиљним ризицима по своју безбедност. Ми се мобилишемо да бисмо осигурали да су одговарајућа лична заштитна опрема, тестирање и вакцине доступни свом особљу и то у квантитету и квалитету који ће да гарантује безбедност, сада и у будућности. Од суштинске је важности осигурати да сви радници на првим линијама широм Европе добијају правичну надокнаду за своје услуге током пандемије. Онима који су заражени такође је потребна најбоља могућа медицинска нега и сигурност да ће се КОВИД-19 третирати као професионална болест.

Безбедан број особља: системи здравствене и социјалне неге широм Европе били су под притиском због мањка особља још и пре удара пандемије. То више није одрживо. Европска комисија израчунала је да ће доћи до драматичног мањка у пружању здравствене и социјалне неге у наредној деценији, ако се не предузму одговарајуће мере. То значи да је неопходно регрутовати и задржати више радника тиме што ће се сектор учинити привлачнијим, повећати капацитет система образовања и обуке у здравственој и социјалној нези, као и обезебдити стална радна места многим младим квалификованим радницима регрутованим у овим несигурним условима ради савладавања пандемије.

Веће плате: регрутовање особља у здравствену и социјалну негу је отежано због дугогодишњих проблема са лошим платама и условима рада. Скандалозно је да они који се суочавају са таквим озбиљним ризицима по своје здравље и који су посвећени нези болесних и старих буду тако слабо награђени. Као радници у здравственој и социјалној нези, ми заслужујемо боље плате и услове за рад који обављамо а не само једнократне бонусе за борбу против КОВИД-19. Ојачавање колективног преговарања и обухватање више радника су кључни да би се то постигло.

Квалитетна нега за све: иако је решавање ових изазова углавном на националним системима здравствене и социјалне неге, ми треба да појачамо сарадњу, координацију и подршку на европском нивоу. Ми тражимо од ЕУ да допринесе повећању безбедности и припремљености радника.

 

Одбацујемо мере штедње попут смањења у програму EU4health са 9,4 милијарди на 1,7 милијарди евра.

 

Медицинске сестре, лекари, болничари, неговатељи старијих, радници у кућној нези и други радници на првим линијама се мобилишу широм Европе са својим захтевима за трансформацију сектора здравствене и социјалне неге. Као резултат штедње и недовољног финансирања, наше болнице и старачки домови су били жалосно неспремни за пандемију. Не сме бити повратка штедњи. Дошло је време да се саслушају радници у здравству и нези; ову прилику не смемо да пропустимо.

 

 

Време је да се улаже у здравствену и социјалну негу

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ

ПРЕУЗМИТЕ ПЛАКАТ