КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Синиша Мали

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам се обраћа са захтевом за хитну измену Уредбе о коефицијентима…која је донета као привремена, а важи више од две деценије.

Релативно добро успостављени односи између плата појединих категорија запослених су нарушени уз неадекватне разлике између њих. Са најављеним повећањем плата за део запослених, од септембра, плата струковне медицинске сестре (VI ниво НОКС) и даље ће бити испод просека у Републици Србији и у здравству и у социјалној заштити. Плата инжењера, правника, економисте биће само за 3,8% већа од основне плате струковне медицинске сестре, док ће основна плата медицинске сестре за 45% бити већа од плате обрачунског радника.

Рад у здравству и социјалној заштити је тимски рад што је пандемија и показала. Сви запослени треба да буду адекватно вредновани што значи да најављена повећања плата од септембра и јануара треба да се примене на све запослене, уз измену Уредбе…

Свако повећање плата утиче на побољшање материјалног полажаја запослених али проценат повећања не сме бити мањи од процента повећања минималне зараде јер ће се у супротном повећати број запослених на “минималцу”, а надамо се да Вам то није циљ. Однос између најмање и највеће плате који је био 1:5 од следеће године би могао бити 1:3,28, а и возачи ХМП и санитетских возила би имали минималну зараду. Због тога и не чуди њихов одлука да у септембру почну са протестима, што је само почетак…

Да ли ће резултат Вашег доброг рада бити повећање броја запослених са минималном зарадом? Ми очекујемо да се њихов број смањи.

Запослени у здравству и социјалној заштити заслужили су много више од тога. Зато очекујемо да коначно приступимо измени Уредбе… и увођењу јединствене основице за обрачун и исплату плата, уз постојећу сагласност ресорних министарстава.

То би био први корак за пуну примену Закона о систему плата запослених у јавном сектору и Закона о запосленим у јавним службама.

Сматрамо да је благовремено вођење социјалног дијалога најбољи пут за решавање овог питања и очекујемо Ваше поступање и позив за разговор на ову тему.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ