КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председница, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Синиша Мали

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министарка, проф. др Даница Грујичић

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, Никола Селаковић

 

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам упућује захтев за побољшање материјалног положаја свих профила запослених у делатности здравства и социјалне заштите.

Захтев за измену Уредбе о коефицијентима и одржавање састанка, смо Вам упутили 31.јула 2023.године, али позив за разговоре још увек нисмо добили.

У међувремену је потпредседник владе и министар финансија, Синиша Мали најавио да ће влада почетком септембра предложити Скупштини Србије ребаланс буџета, јер држава има вишак новца и да ће део вишка новца бити искоришћен за помоћ пољопривредницима, а други део ће бити за повећање пензија и плата.

Апсолутно је непримерено да од септембра месеца, из планираног повећања плата буду изостављени лекари као носиоци делатности. Исто се односи и на здравствене сараднике, стручне раднике у социјалној заштити и све запослене који ће неправедно бити изузети.

Најављено је повећање минималне зараде за 17% почев од 01.јануара 2024.године, што свакако поздрављамо као добро решење за побољшање материјалног положаја радника са најнижим примањима.

Синдикат још једном указује да процентуално повећање плата свим запосленима, НЕ СМЕ БИТИ МАЊЕ од процентуалног повећања минималне зараде.

У супротном, доћи ће до даљег нарушавања односа између плата запослених различитих профила, па ће обрачунски радник, за месец децембар 2023. године имати плату у висини плате спремачице, а број запослених који примају минималну зараду ће се знатно повећати. Упозоравамо да ће у том случају запослени из 8 група послова у здравству и чак 11 група послова у социјалној заштити примити плату за децембар 2023. године у висини минималне зараде.

Ово су разлози великог незадовољства запослених, а возачи који ће од наредне године имати минималну зараду су већ најавили протест, а то је само почетак.

Уместо протеста и штрајка, Синдикат предлаже увођење јединствене основице, уз утврђивање нових коефицијената и успостављање адекватног односа између њих, уважавајући специфичности занимања и радно оптерећење запослених, са чиме су сагласни представници Министарства здравља и Министарства државне управе и локалне самоуправе.  

Предлог нове Уредбе о коефицијентима смо већ доставили наведеним министарствима.

Намера Синдиката, а надамо се и Ваша, је смањење броја запослених који примају минималну зараду и даље побољшање материјалног положаја свих запослених и квалитета пружених услуга.

Због свега наведеног измена наведене уредбе неопходна у најкраћем могућем року.

Очекујемо Ваше хитно поступање и уважавање овог оправданог захтева Синдиката.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ

фото: ТАНЈУГ