КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Синиша Мали

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, др Дарија Кисић Тепавчевић

 

 

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам се обраћа са захтевом за повећање плата свим запосленима у делатности здравства и социјалне заштите.

Уредбом о додатку на основну плату запослених у здравственим установама и одређених запослених који обављају послове у области здравља, односно заштите здравља становништва Републике Србије, односно лечења и спречавања ширења епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-COV-2 („Сл. гласник РС“, бр. 48/2020 и 81/2020) прописано је да се додатак на основну плату у висини 10% примењује све док се не стекну услови да се, сагласно висини додатка из члана 1. ове уредбе, измене елементи за обрачун и исплату основне плате запослених у складу са законом.

Обзиром да је формирана Влада Републике Србије и да су у припреми буџетски закони, очекујемо дословно спровођење наведене уредбе у смислу да се основица за обрачун и исплату плата запослених у здравству  и социјалној заштити увећа за 10%.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је у средствима јавног информисања повећање плата запосленима у јавном сектору у 2021.години. Исто је потврдио и министар финансија Синиша Мали који је запослене у здравству назвао херојима.

Сходно свему наведеном, надамо се да ће хероји бити адекватно награђени на начин да се свим запосленима у здравству и социјалној заштити предвиди повећање плата и за 2021.годину, у складу са буџетским могућностима.

АПЛАУЗИ НИСУ ДОВОЉНИ – СТАРАЈТЕ СЕ О НАМА ДА БИСМО МИ МОГЛИ ДА СЕ СТАРАМО О ВАМА.

Синдикати у сарадњи са Европским синдикатом јавних служби – ЕПСУ, у свим земљама Европе, указују на положај запослених који су на првој линији борбе против заразне болести изазване вирусом КОВИД-19.

Због тога апелујемо да се обезбеди правична накнада за рад за обављање услуга лечења и неге оболелих од ове заразне болести у смислу повећања плата, да се обезбеди одговарајућа лична заштитна опрема у квантитету и квалитету који ће гарантовати безбедност свим запосленима, као и да се повећа број извршилаца у установама здравства и социјалне заштите, што ће допринети подизању квалитета услуга здравствене и социјалне заштите.

Подсећамо Вас да смо Вам упутили ургенцију за измену Уредбе о коефицијентима…због потребе награђивања запослених који највише раде, као и запослених који нису адекватно сагледани постојећом Уредбом.

Очекујемо да пре доношења коначне одлуке о повећању плата, закажете састанак на којем бисмо разговарали о наведеним захтевима и заједнички дошли до прихватљивог решења.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ