У складу са Одлуком Републичког одбора Синдиката, у суботу 10.12.2016. у Новом Саду, са почетком у минут до 12, у организацији Покрајинског одбора Синдиката одржан је протест „За очување јавног здравља – здравље није на продају“.
На скупу коме је присуствовало око 1000 чланова Синдиката јавно су саопштени захтеви Влади Републике Србије:

  1. ЗАХТЕВАМО РЕШАВАЊЕ СТАТУСА АПОТЕКАРСКИХ УСТАНОВА И ПОШТОВАЊЕ ПРАВА ЗАПОСЛЕНИХ
  2. ЗАХТЕВАМО ДА НАДЛЕЖНА МИНИСТАРСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРЕДУЗМУ МЕРЕ РАДИ ИЗМЕНЕ ПРОПИСА КАКО БИ СЕ ОБЕЗБЕДИЛА КВАЛИТЕТНИЈА ЗДРАВСТВЕНА И СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА (УНАПРЕЂЕЊЕ УСЛОВА РАДА, ОБЕЗБЕЂЕЊЕ ДОВОЉНОГ БРОЈА МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА, НЕГОВАТЕЉА, ЛЕКАРА, НЕМЕДИЦИНСКИХ РАДНИКА, ОБЕЗБЕЂЕЊЕ СРЕДСТАВА ЗА ПЛАЋАЊЕ ИЗВРШЕНОГ РАДА ЗАПОСЛЕНИХ…)
  3. ЗАХТЕВАМО ДА СЕ ОЧУВА ПРАВО ГРАЂАНА НА ДОСТУПНОСТ, ЈЕДНАКОСТ И ДОСТОЈАНСТВЕН НИВО ЗДРАВСТВЕНЕ И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ
  4. ЗАХТЕВАМО ДА БУДЕМО УВАЖЕНИ И КАО ЛИЧНОСТИ И КАО ЗАПОСЛЕНИ, ЈЕР МИ НИСМО РОБОВИ НИТИ ЈЕ ЗДРАВЉЕ НА ПРОДАЈУ.

Учесницима скупа обратили су се председник Синдиката др Зоран Савић, председница Покрајинског одбора Синдиката др Дуња Циврић, председник Јужнобачког округа Дарибор Стјепановић, председник Пододбора за социјалну заштиту Љубинко Илић и председник СО АУ Нови Сад мр. пхарм. Јелена Лопатић.
Представници Синдиката су јасно и недвосмислено поручили Влади Републике Србије да се по хитном поступку морају решити проблеми апотекарских установа, да се мора извршити измена позитивних прописа у циљу обезбеђења пружања квалитетније здравствене и социјалне заштите, да РФЗО мора пребацивати средства за обављени рад и да ресорно министарство мора да врши потпуну контролу над радом истог, јер ће се у супротном урушити цео здравствени систем, да се мора повећати број извршилаца, јер тренутно стање урушава здравље запослених и корисника здравствених и услуга социјалне заштите.
Протесту је својим присуством, као и подршку дао и Кристер Андерсон, високи функционер Синдиката ЛО из Шведске.
Захваљујемо колегама на учешћу и исказаној подршци и спремамо се за даље активности.
Средства јавног информисања су објавила вест са протеста (Н1, РТС, Блиц…).
Синдикат наставља активности у циљу испуњења наших оправданих захтева.
ВИДИМО СЕ У БЕОГРАДУ!!!

 

Преузмите саопштење