КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Aна Брнабић

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

 

 

Услед нагомиланих проблема везано за нормално функционисање установа и финансирање плата запослених у апотекама и институтима и заводима за јавно здравље, Синдикату запослених у здравству и социјалној заштити Србије, поново су се за помоћ обратили бројни запослени, као и представници менаџмента ових установа.

Апотеке у јавном сектору послују отежано годинама уназад, што се одражава и на радно-правни и материјални положај запослених. Услед нелојалне конкуренције, апотеке су запале у незавидну финансијску ситуацију, на које чињенице упозоравамо годинама уназад. Због тога се плате, као и остале принадлежности из радног односа не исплаћују запосленима благовремено.

Све већи број апотека се приватизује, због чега постоји реална опасност да здравље као највеће богатство буде у рукама појединаца.

Због непоштовања Закона о јавном здрављу, институти и заводи за јавно здравље запали су у тешку финансијску ситуацију, што онемогућава њихово нормално функционисање. Наступањем епидемије болести Covid -19, показало се колико велики значај за очување здравља становништва имају институти и заводи за јавно здравље и апотеке.

Подсећамо на раније дато обећање председника Републике Србије Александра Вучића да ће се обезбедити средства за финансирање института и завода за јавно здравље, што још увек није урађено.

Очекујемо да по хитном поступку дато обећање буде испуњено, како би ове установе могле нормално да функционишу, а запослени добију своје заслужене плате, као и друга примања прописана законом и важећим Посебним колективним уговором.

Тренутно су у најтежем положају запослени у заводима за јавно здравље Лесковац, Врање, Ваљево, Ћуприја и Пирот, јер им плате касне и по неколико месеци.

Да ли се запослених сетимо само у кризним ситуацијама, а касније их „пустимо низ воду“. Нормалан рад ових установа је од изузетне важности за здравље грађана Републике Србије.

Хоће ли држава преузети „ствар у своје руке“ и коначно решити овај горући проблем?

Циљ постојања ових установа је општи интерес, а не профит, из ког разлога држава мора стати у одбрану јавног здравља и обезбедити средства за њихово нормално функционисање.

Обим услуга које пружају ове установе су знатно веће од финансијских средстава које обезбеђује РФЗО, а цене истих нису мењане више од деценије, а у међувремену су трошкови вишеструко повећани.

Времена за чекање више нема.

Због свега наведеног, захтевамо Ваше хитно поступање.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ

 

ФОТО: Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије