Поводом Акционе недеље Европског синдиката јавних служби, у четвртак 29.10.2020.године, Синдикат је одржао конференцију за медије са темом АПЛАУЗИ НИСУ ДОВОЉНИ – БОРБА ЗА ЗДРАВЉЕ И НЕГУ И ПОСЛЕ ПАНДЕМИЈЕ.

Учешће на овој конференцији, узели су државни секретар при Министарству здравља проф. др Берислав Векић, представници Синдиката и средстава јавног информисања.

Конференцију је отворио председник Синдиката, др Зоран Савић који је указао на положај запослених у делатности здравства и социјалне заштите и поручио надлежнима да квалитетна нега треба да буде доступна свима, али се не може обезбедити мерама штедње које се спроводе у Европској унији и предлогом Уније послодаваца да се смањи стопа доприноса за здравствено осигурање.

Такође, З.Савић је указао да је недопустиво да запослени који се сусрећу са озбиљним ризицима по своје здравље и који су се посветили лечењу и неговању оболелих и старих буду за тај рад слабо награђени. Сви запослени у здравству и социјалној заштити заслужују веће плате и боље услове за рад.

Професор Векић је присутне обавестио о спроведеним активностима Министарства здравља у протеклом периоду и плановима везано за сузбијање заразне болести COVID-19, отварању нових болница, извршеном пријему запослених, побољшању материјалног положаја запослених, обезбеђивању довољне количине заштитне опреме и другим отвореним питањима.

Председница ГОС-а Београда, прим. др сц. мед. Радмила Обреновић је говорила о области безбедности и здравља на раду и указала на значај обезбеђивања квалитетне личне заштитне опреме на раду.

Синдикат се захваљује проф. др Бериславу Векићу на узетом учешћу у овој међународној акцији и датим драгоценим информацијама везано за планове Владе Републике Србије и ресорног министарства, у вези радно-правног и материјалног положаја запослених.