Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије даје пуну подршку колегиницама и колегама из Апотекарске установе Краљево, у њиховом захтеву за очување ове установе у оквиру јавног апотекарског сектора, односно ради спречавања даље приватизације апотека и очувања јавног здравља.

Велики број апотека у јавној својини је издат у закуп власницима приватног капитала или су закључени уговори о концесији.

Наступањем епидемије болести Covid -19, апсолутно се показало да се без јавног здравства једноставно не може. Тада се на делу видело колики је значај апотека у јавној својини, када су  ове установе продавале грађанима заштитну опрему и средства по набавној цени, дакле без марже и било каквог профита. Вршена је достава медикамената и материјала на кућну адресу, а рад је био организован у сменама, како би обезбедила континуирана фармацеутска здравствена заштита.

Циљ постојања државних апотека је општи интерес, а не профит.

Синдикат од 2010.године указује на проблем апотекарских установа, а дали смо и конкретне предлоге за решавање насталих проблема.

Мишљења смо да је могуће изнаћи решење и законски регулисати ову област и тиме сачувати апотеке у јавном сектору, чиме би и грађани и држава имали вишеструку корист.

Изменом прописа (уговарањем запослених са РФЗО или изменом процента марже, доношењем Плана мреже апотека… и др.) државне апотеке би стале на ноге, а од дела прихода које би ове установе остваривале, пунио би се и буџет РС, као и буџет јединица локалних самоуправа.

Поступак приватизације примарне здравствене заштите се показао неуспешним и у земљама попут Шведске, Пољске, Словачке… У земљама где је извршена приватизација здравства, здравље је постало роба, а пацијент купац!!!

Апелујемо да Влада врати јавни апотекарски сектор, спречи приватизацију и тиме сачува здравље грађана.

Упозоравамо по ко зна који пут да власници приватног капитала отварају апотеке у местима у којима могу да остваре профит, а не због општег интереса – здравствене заштите становништва.

Приватизацијом апотека грађани који живе у удаљеним приградским или сеоским подручјима остали су без могућности да се снабдеју лековима у срединама у којима живе. Захтевамо доступност фармацеутске здравствене заштите свим грађанима, а то је могуће једино очувањем апотека у јавном сектору.

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић дели наше мишљење, али конкретних помака нема.

Укидање државних апотека ће имати несагледиве последице по грађане, нарочито у кризним ситуацијама, какве смо имали током пандемије.

Грађани Републике Србије, придружите се овој иницијативи Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије, уколико не желите да останете без могућности да набавите лек или да га платите по вишеструко већој цени од тржишне.

Овом приликом Синдикат даје безрезервну подршку запосленима у Апотекарској установи Краљево.

Стојимо Вам на располагању за сваку врсту помоћи.

 

ПРЕУЗМИТЕ ОВО САОПШТЕЊЕ