Закон о платама у јавном сектору, који је јуче усвојио парламент, омогућиће да запосленима у том сектору буду враћена права која нису имали годинама, попут топлог оброка и регреса, изјавио је председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије, Зоран Савић.


„Не могу да кажем да ли је ова верзија и коначна, и да можда нешто није промењено у амандманима, али ако је усвојен онај текст који смо ми договарали на Социјално-економском савету и са премијером и који је влада усвојила, синдикати могу да буду задовољни зато што смо после 15 година поново добили право да добијемо регрес и топли оброк“, рекао је Савић Тањугу.


Он је казао да када ће се то право остварити, зависи од уређивања нових секторских закона и средстава у буџету.
„Неопходно је да се обезбеде средства у буџету да би запослени ово право могли да осете кроз свој џеп, односно да приме увећану зараду. То ћемо морати да сачекамо, али то је оно што су синдикати тражили“, рекао је Савић.
Он је додао да је и начин уређивања минулог рада нешто повољнији него што је био предвиђен Законом о раду, што значи да су запослени добили већа права.


„Топли оброк и регрес неће бити у коефицијенту већ ће бити исказан посебно и зависиће од стања средстава у буџету. Зависи од тога када ће влада донети одлуку о висини тих примања и колико ће она бити износити. Мораћемо да сачекамо, али је битно да смо опет добили право на то, односно право које нисмо имали последњих 15 година“, навео је.


Савић каже да преговори у вези решења у закону нису били лаки и да су трајали неколико месеци.
„Ово је била прилика да су после дужег времена синдикати успели да један закон врате из даље процедуре на дораду и да утичу на поправљање самог текста и закона у корист запослених и да се такав закон усвоји“, казао је Савић.


У наредном периоду следи усвајање нових, посебних или секторских закона како би Закон о платама могао да се примени од почетка 2017. године, рекао је Савић наводећи да је са представницима Министарства државне управе и локалне самоуправе договорено да синдикати буду укључени у то.


Скупштина Србије усвојила је јуче Закон о систему плата запослених у јавном сектору, који обухвата око 500.000 грађана којима је држава послодавац, којима ће све зараде бити обрачунаване на основу истих елемената, исте основице и јединствене матрице распона коефицијената.


Тиме се остварује принцип „једнака плата за једнак рад“. Распон коефицијената ће се дефинисати посебним законима, чије доношење се очекује након усвајања овог такозваног кровног прописа.


Извор: ТАНЈУГ