КАКО ЈЕ ДЕЦЕМБАР ПОСТАО ЈАНУАР !

Народна скупштина Републике Србије је усвојила Закон о изменама и допуни Закона о буџетском систему који је објављен у „Службеном гласнику РС“ број 118 од 09.12.2021.године, којим је прописано повећање плате за 8% запосленима у Министарству одбране, запосленима у здравственим установама, запосленима у установама социјалне заштите, здравственим радницима у заводима за извршење кривичних санкција и здравственим радницима у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије, почев од плате за јануар 2022. године.

Овакав закон, није у складу са предлогом Владе Републике Србије, који се нашао у скупштинској процедури и који је јавно објављен на сајту Владе, а којим предлогом је било прописано повећање плате, почев од плате за децембар 2021. године.

На изненађење запослених, Народна скупштина Републике Србије није усвојила предлог закона на начин како је то Влада предложила (а није нам познато да ли је било амандмана на предлог закона), већ се запосленима у здравству, социјалној заштити и војним здравственим установама захвалила на пожртвованости и свему урађеном на сузбијању пандемије на начин да уместо планираног повећања од децембарске плате, исто одложи за наредни месец, односно од исплате која ће бити у фебруару месецу 2022.године.

Обзиром да се одлаже планирано повећање плата, очекујемо да Влада Републике Србије усвоји предлог Синдиката за исплату новогодишње награде запосленима у здравству, социјалној заштити и војним здравственим установама.

У прилогу овог дописа, можете видети предлог и образложење Владе везано за повећање плате почев од децембра 2021.године, а исто можете преузети и са званичног сајта Владе Републике Србије.

Овакав преседан на штету запослених, нисмо очекивали.

Можда следеће године буде још изненађења.

 

ПРЕУЗМИТЕ ОВО ОБАВЕШТЕЊЕ

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТА:

Предлог Закона о буџетском систему-изм и доп.

Образложење ЗОБС