ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Синиша Мали

 

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам се још једном обраћа са ургенцијом за ХИТНО поступање, како би се спречило даље умањење плата за око 5000 запослених у делатности здравства.

Одмах по сазнању да је уважен захтев Синдиката за повећање плата запосленима у делатности здравства, упутили смо Министарству здравља молбу за адекватно сагледавање свих запослених у здравству, јер ће и поред повећања плата од 5%(+10%), укидањем Уредбе о додатку на основну плату запослених у здравственим установама…, део запослених у здравству имати мању плату, почев од плате за децембар 2020.године.

Наиме, запослени који примају минималну зараду која је у 2020.години износила просечно (за 174 сата) 30.022,00 динара, од априла 2020.године, у складу са Уредбом Владе РС имали су додатак на плату од 10%, па су примали 33.024,00 динара. Закон о буџетском систему је прописао увећање основица за 10% уместо додатка на плату и додатно повећање за још 5%, што чини укупно повећање од 15,5% почев од плате за децембар 2020.године.

Упркос наведеном, запослени из 6 група послова (помоћни послови код обдукције, помоћни послови неге болесника, прање лабораторијског посуђа, сервирање хране, послови у техничкој радионици, послови хигијене…) њих око 5000, са овим повећањем и даље имају плату испод минималне, па примају минималну плату која износи просечно 32.003,00 динара, почев од 01.јануара 2021.године.

Дакле ови запослени су примили плату за децембар 2020.године, која је у просеку била мања за 1.021,00 динар од плате коју су запослени имали почев од априла 2020.године.

Сматрамо да је умањење плата апсолутно непримерено, обзиром да су сви запослени у систему здравства веома важни за здравствени систем, као и да су ангажовани на спречавању ширења епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2. Апсолутно је неприхватљиво за Синдикат да део запослених у здравству има мању плату у 2021. години, од плате коју су имали у 2020.години.

Предлажемо да Влада Републике Србије, у складу са датим надлежностима донесе акт који би гарантовао запосленима у здравству, да нико не може имати у 2021. години мању плату од затечене плате, односно од плате коју су запослени имали почев од априла 2020.године.

Уверени смо да можете уважити овај оправдани захтев Синдиката и исправити неправду према запосленима са најнижим примањима у здравству, који су важан шраф за функционисање здравственог система.

Очекујемо Ваше хитно поступање.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ