У петак 29. септембра 2023. године, у „Сл. гласнику РСˮ број 83/2023 објављена је Уредба о измени и допуни Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, у којој је и дефинитивно потврђено да се почев од плате за октобар 2023. године, повећава коефицијент возачима у хитној медицинској помоћи, возачима у санитетском превозу и возачима санитетског возила са 8,98 на 12,05.

Преговоре са представницима Министарства здравља и Владе Републике Србије смо водили дужи временски период, а коначан коефицијент возачима је утврђен на састанку који је одржан у четвртак 28. септембра 2023. године у згради Владе РС.

Састанку су присуствовали министарка здравља проф. др Даница Грујичић и в.д. директора РФЗО проф. др Сања Радојевић Шкодрић са сарадницама, заменик Генералног секретара Владе РС Петар Јањић и представници репрезентативних синдиката у здравству: Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије и Гранског синдиката здравства и социјалне заштите “Независност”.

Разговарано је о и материјалном положају запослених свих профила и неопходности измене Уредбе о коефицијентима…

Постигнуто је компромисно решење да се по хитном поступку изврши измена коефицијента за возаче са применом од 01. октобра 2023. године и да се донесе нова Уредба о коефицијентима са увећањем коефицијената за запослене немедицинске раднике и здравствене сараднике са применом од 01. јануара 2024. године, уз повећање основице за обрачун и исплату плата. За ову намену неопходно је обезбедити финасијска средства у буџету РС чије усвајање се очекује почетком октобра.

Такође, договорено је и повећање плата за лекаре и медицинске сестре/техничаре свих профила почев од плате за јануар 2024. године.

Запослени са најнижим примањима имаће плату већу за 17,8% почев од плате за децембар 2023. године, и са могућом изменом Уредбе и још нешто већу од јануара 2024.године.

Представници Синдиката су укључени и у рад Радне групе за измене Законa о безбедности саобраћаја на путевима, ради детаљнијег сагледавања положаја возача у службама за ХМП.

 

У прилогу можете погледати измењену Уредбу о коефицијентима.

 

ПРЕУЗМИТЕ УРЕДБУ

ПРЕУЗМИТЕ ОВО ОБАВЕШТЕЊЕ