МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, Немања Старовић

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије, као репрезентативни синдикат у делатности социјалне заштите у Републици Србији, обраћа Вам се са захтевом за одржавање састанка.

На састанку би разговорали о најављеном предстојећем повећању плата и наставку разговора о изменама Уредбе о коефицијентима, недостатку броја извршилаца, изједначавању цене рада за све профиле запослених у социјалној заштити, кашњењу у исплати плата у већини установа у односу на дати рок прописан Посебним колективним уговором за социјалну заштиту у Републици Србији („Сл. гласник РС“, бр. 29/2019, 60/2020 и 88/2023) и другим отвореним питањима.

Систему недостају сви профили запослених, а највише стручни радници, неговатељи(це), геронтодомаћице, помоћни радници у кухињи, радници у вешерају, спремачице…

Због ниских примања запослених ( 9 група послова сходно још увек важећој Уредби о коефицијентима ће од јануара 2025. године примати плату у висини минималне зараде), услед растуће инфлације (нарочито основних животних намирница), нико више неће да ради у установама социјалне заштите, а нарочито неће млади који одлазе у иностранство у потрази за бољим животом.

Зарад опстанка установа социјалне заштите, неопходно је хитно предузети мере, у циљу побошања радно правног и материјалног положаја свих профила запослених.

Очекујемо хитно заказивање састанка у најкраћем могућем року, у времену када то Вама одговара.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ