КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић
ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Милош Вучевић
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Синиша Мали
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министарка, др Златибор Лончар
МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, Немања Старовић

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам упућује захтев за побољшање материјалног положаја свих профила запослених у делатности здравства и социјалне заштите и наставак преговора везано за измене и допуне Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, а све у складу са раније закљученим споразумом са Владом Републике Србије.

Споразум је закључен дана 22. новембра 2023. године, када је председница Владе била Ана Брнабић. Обзиром да је садашња Влада, Влада континуитета, очекујемо од новог председника исте, да се Споразум у целости примени.

Председник Србије Александар Вучић најавио је ново повећање плата и пензија, истакао да је раст БДП у другом кварталу износио 4,2 одсто и подсетио да је у првом кварталу тај раст био 4,7 одсто, по чему смо међу најбољима у Европи. Председник Србије је навео да имамо преко 6,5 милијарди евра на рачуну Републике Србије, што значи да никакав проблем са ликвидношћу и приливом новца немамо, као ни са  солвентношћу. Министар финансија, Синиша Мали је рекао да је стопа раста бруто домаћег производа (БДП) Србије у првом кварталу 2024. године била 4,6 одсто и да свака грана привреде расте, што доводи до јачања економије и ствара већи простор за повећање плата и пензија, као и даљи раст стандарда.

Најављено је повећање минималне зараде у преговорима са репрезентативним синдикатима почев од 01.јануара 2025.године, што свакако поздрављамо као добро решење за побољшање материјалног положаја радника са најнижим примањима. Синдикат још једном указује да процентуално повећање плата свим запосленима, НЕ СМЕ БИТИ МАЊЕ од процентуалног повећања минималне зараде.

У супротном, доћи ће до даљег нарушавања односа између плата запослених различитих профила, а број запослених који примају минималну зараду ће се знатно повећати. 

Синдикат предлаже увођење јединствене основице, уз утврђивање нових коефицијената и успостављање адекватног односа између њих, уважавајући специфичности занимања и радно оптерећење запослених. 

Намера Синдиката, а надамо се и Ваша, је смањење броја запослених који примају минималну зараду и даље побољшање материјалног положаја свих запослених и квалитета пружених услуга. 

Због свега наведеног, повећање плата које ће бити значајно веће од стопе инфлације и измена наведене уредбе неопходна је у најкраћем могућем року.  

Обзиром на добро стање у буџету Републике Србије, очекујемо Ваше хитно поступање, наставак преговора у складу са закљученим споразумом и за делатност здравства и за делатност социјалне заштите и уважавање овог оправданог захтева Синдиката.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ

 

фото: СЗЗСЗС