МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, др Златибор Лончар

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам упућује Иницијативу за поштовање позитивних прописа и проширење Кадровског плана у здравственим установама, сходно члану 173. Закона о здравственој заштити („Сл. гласник РС“, бр. 25/2019 и 92/2023 – аутентично тумачење), као и члану 46., а у вези са чланом 48. Закона о безбедности и здрављу на раду („Сл. гласник РС“, бр. 35/2023).

Чланом 46. став 6. Закона о безбедности и здрављу на раду прописано је да у делатностима из члана 48. овог закона (у које потпада здравствена делатност) послодавац који запошљава, односно радно ангажује од 251 до 500 запослених је дужан да закључи уговор о раду са пуним радним временом са најмање два саветника за безбедност и здравље на раду, а послодавац који запошљава односно радно ангажује више од 500 запослених је дужан да закључи уговор о раду са пуним радним временом са најмање три саветника за безбедност и здравље на раду.

Обзиром на прописану законску обавезу послодавца у делатности здравства да закључи уговор о раду са потребним бројем извршилаца у установама, ради обављања послова из области безбедности и здравља на раду, предлажемо да прихватите ову Иницијативу Синдиката као своју и извршите проширење Кадровског плана, а све у складу са датим надлежностима прописаним Законом о здравственој заштити.

У супротном, здравствене установе ће бити у прекршају, јер су прописане озбиљне новчане казне за непоштовање одредби Закона о безбедности и здрављу на раду.

Очекујемо Ваше благовремено поступање, проширење Кадровског плана и запошљавање неопходног броја извршилаца на пословима безбедности и здравља на раду.

 

Председник
др Зоран Савић