Бољи услови рада осигуравају  висок квалитет здравствене заштите.

Прећи са аплауза на конкретну акцију за спас здравственог и социјалног сектора је најважнији задатак друштва!

Ми, запослени у здравству и социјалној заштити широм Европе  позивамо на хитна побољшања услова рада запослених у здравству и социјалној заштити пре него што буде прекасно.

Бољи услови рада значе квалитетну здравствену заштиту! Пандемија КОВИД-19 погоршала је постојеће проблеме у сектору здравства и социјалне заштите, што су Европски синдикати јавних служби (ЕПСУ) и његове подружнице већ дуго истицали.

Најважнији проблем ових сектора су били недостатак инвестиција, приватизација, мере штедње, ниска покривеност колективним преговарањем и вишеструко занемаривање безбедности и здравља на раду. То је довело до погоршања услова рада, што је заузврат допринело све већој несташици кадрова. Према Еурофоунду, само у ЕУ недостаје 2 милиона здравствених радника, док ће глобално мањак достићи око 180 милиона до 2030. године.

Штавише, већина европских земаља говори о недостатку радне снаге за дуготрајну негу, која се погоршава услед потражње због старења становништва. Многи радници су већ напустили сектор због лоших услова рада, много више њих размишља о одласку, док стопе уписа на обуку опадају. Ово би требало да изазове узбуну међу земљама и релевантним доносиоцима одлука, који не препознају хитност и значај проблема.

Широм Паневропског региона посматрамо широко распрострањене немире међу здравственим и социјалним радницима. Од гласања за штрајк у УК, претња масовном оставком у Финској, националним демонстрацијама здравствених радника у Италији и Француској, регион се суочава са све већим незадовољством у сектору здравства и социјалне заштите. Здравствени и социјални радници стрепе да ће сектор пропасти због недостатка кадрова. Проблеми су хитни и треба их решити одмах.

 

У том циљу позивамо креаторе политике и послодавце да:

 

  • Препознају хитност кризе у здравственој и социјалној заштити;
  • Преговарају са синдикатима о мерама за обезбеђивање адекватног нивоа особља заснованог на потребама;
  • Осигурају довољно јавног финансирања и улагања како би се здравственим и радницима у социјалном сектору омогућило да пруже висококвалитетну негу која задовољава потребе корисника неге;
  • Преговарају са синдикатима да радници имају праведне плате, барем у складу са инфлацијом;
  • Искључе здравље и негу из свих мера штедње;
  • Промовишу социјални дијалог и колективно преговарање.

 

Ово је кључно не само за побољшање радних услова, већ и да обезбеди квалитетну негу усредсређену на пацијента.

 

ПРЕУЗМИТЕ ДЕКЛАРАЦИЈУ

ПРЕУЗМИТЕ ПОСТЕР