КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам се обраћа са захтевом за доношење новог закључка Владе Републике Србије којим би се омогућила исплата награде (КОВИД додатка) свим запосленима који су радно ангажовани на пословима у вези са лечењем оболелих и на спречавању ширења епидемије болести COVID-19.

Закључком Владе број 401-5770/2022 од 14. јула 2022. године, исплата награде запосленима почев од обрачуна и исплате плате за јул 2022. године, ће се вршити само запосленима у црвеној зони здравствених установа које су као COVID болнице одређене од стране Министарства здравља.

Овакав закључак је изазвао огромно незадовољство запослених свих профила који су радно ангажовани на пословима у вези са лечењем оболелих и на спречавању ширења епидемије болести COVID-19, а који нису запослени у црвеној зони COVID болница.

Епидемија се захуктава, тренутно имамо преко 5000 заражених на дневном нивоу, а први на удару су запослени у COVID амбулантама, који збрињавају све пацијенте са симптомима ове заразне болести. Стручњаци кажу да је ово само почетак и очекује се преко 15.000 заражених на дневном нивоу.

Закључком Владе како сада гласи, запослени који обављају велики део посла везано за сузбијање епидемије и лечење пацијената оболелих од ове заразне болести би остали без припадајуће награде, који су апсолутно заслужили својим радним ангажовањем.

Верујемо, да су надлежни овакав закључак донели, вођени мишљу да ће се епидемија примирити, међутим ствари иду сасвим супротним током, а незадовољство и стављање у неповољан положај и дискриминација дела запослених само по основу тога у којој здравственој установи раде, нам апсолутно није потребно, нарочито имајући у виду да нас очекује још тежа јесен, у епидемиолошком смислу.

Због свега наведеног, захтевамо да Влада Републике Србије донесе нови Закључак којим би се омогућило да сви запослени у здравственим установама у јавној својини, који су радно ангажовани на пословима у вези са лечењем оболелих и на спречавању ширења епидемије болести COVID-19, имају право на исплату награде до максимално 30% месечне зараде, са припадајућим порезом и доприносима.

Сматрамо да само хитном реакцијом Владе и ресорног министарства, можемо исправити очигледну неправду према запосленима који су остали без могућности исплате припадајуће награде.

Потребно нам је јединство, како би здравствене установе функционисале на начин да пруже најбољу услугу пацијентима и како би што ефикасније пребродили предстојеће епидемијске изазове.

Очекујемо Вашу хитну реакцију.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ