МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА

Министар, Зоран Ђорђевић

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Министар, Небојша Стефановић

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министар, Нела Кубуровић

 

ЗАХТЕВ ЗА ИЗМЕНУ КРИВИЧНОГ ЗАКОНИКА И ПОСТАВЉАЊЕ ПОЈАЧАНОГ ОБЕЗБЕЂЕЊА

У УСТАНОВАМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Поводом трагичног догађаја испред Центра за социјални рад у Раковици у којем су смртно страдале две особе, а тешко повређена три запослена, Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам упућује захтев за измену Кривичног законика и постављање појачаног обезбеђења у свим установама социјалне заштите.

Синдикат годинама уназад (први допис је послат 2006.године) указује надлежним државним органима да је неопходна хитна измена Кривичног законика у смислу да запослени у здравству и социјалној заштити добију већу заштиту, те да се пооштри казнена политика према учиниоцима кривичних дела која се изврше против запослених у овим делатностима на њиховим радним местима.

Министарству правде Републике Србије смо 2015. године послали конкретне предлоге за измене Кривичног законика, али до данашњег дана на поднету иницијативу нисмо добили чак ни одговор.

Последице свега су евидентне.

Захтевамо да се у свакој установи социјалне заштите уведе обезбеђење, из разлога што због природе посла које запослени обављају, свакодневно долази до ризичних ситуација.

Колико још трагичних догађаја треба да се догоди па да надлежни државни органи коначно узму у разматрање деценијски захтев Синдиката за адекватно санкционисање учиниоца кривичних дела против запослених у вршењу њихових послова?

Ни након учесталих напада и убистава запослених у делатности здравства ништа конкретно није урађено и поред апела Синдиката и упућених иницијатива. Да ли је потребно да још неко изгуби живот на радном месту, па да надлежни државни органи предузму конкретне активности?

Безбедност запослених и корисника услуга мора бити приоритет у раду ресорних министарстава.

Због свега наведеног, захтевамо да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања прихвати ову иницијативу као своју и предузме све мере и радње у оквиру својих надлежности како би се побољшала безбедност запослених и корисника наших услуга и коначно изменио Кривични законик у циљу заштите запослених.

Председник
др Зоран Савић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ