МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, Никола Селаковић

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије, као репрезентативни синдикат у делатности социјалне заштите у Републици Србији, обраћа Вам се са захтевом за одржавање састанка.

На састанку би разговорали о најављеном предстојећем повећању плата, отпочињању преговора за закључивање Посебног колективног уговора за социјалну заштиту у Републици Србији, недостатку броја извршилаца, изједначавању цене рада за све профиле запослених у социјалној заштити и другим отвореним питањима.

Запослени су показали висок ниво пожртвовања и професионалности када је било најтеже, ради лечења и неге корисника услуга и ради спречавања ширења заразне болести COVID-19, изазване вирусом SARS-CoV-2, а за такав рад и несебично пожртвовање, радећи одвојени од својих породица нису адекватно награђени, нити плаћени.

Запослени здравствени радници у социјалној заштити морају бити једнако третирани као колеге у делатности здравства, а исто се односи и на неговатељ(е)ице, као и на све запослене у социјалној заштити.

Систему недостају сви профили запослених, а највише помоћни радници у кухињи, неговатељи(це), геронтодомаћице, радници у вешерају, спремачице, стручни радници…

Стање је такво, да за овако ниска примања, услед растуће инфлације (нарочито основних животних намирница), нико више неће да ради.

Морају се хитно предузети мере, ради опстанка установа социјалне заштите.

Очекујемо заказивање састанка у најкраћем могућем року, у времену када то Вама одговара.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ

 

ФОТО: Сава Радовановић