КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Синиша Мали

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, др Дарија Кисић Тепавчевић

 

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам се обраћа са захтевом за повећање плата за 15% (у једнаком процентуалном износу) свим запосленима у делатности здравства и социјалне заштите.

На задовољство запослених, плате у здравству и социјалној заштити су у протеклом периоду значајно повећане, али то још увек није довољно да би се спречио одлив кадра. Плате су још увек испод значаја који ове делатности имају за друштво у целини, обзиром на послове који се обављају, а који носе огромну одговорност.

Колики је значај здравства, показало се током пандемије, што је потврдио и председник Републике Србије Александар Вучић који је истакао да је здравство у последњих годину и по дана једна од четири ноге столице која се зове држава и најавио даље снажење и јачање здравственог сектора и даљи раст примања.У средствима јавног информисања, више пута је пренет став министра финансија Синише Малог, да је стање у буџету далеко боље од очекиваног, односно да се очекује раст БДП у износу већем од 6%, чиме се отвара могућност за повећање плата. Уважавајући ове наводе, односно изузетно добро стање у буџету, ОЧЕКУЈЕМО ЗНАЧАЈНО ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА ЗАПОСЛЕНИМА У ЗДРАВСТВУ И СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ!!!

Овом приликом желимо да истакнемо да је плата струковне медицинске сестре/техничара (VI ниво НОКС) испод просека у Републици Србији, а у социјалној заштити је још нижа, што је апсолутно неприхватљиво.

Плата медицинске сестре/техничара износи 52.767 динара, плата лекара 88.787 динара, плата административних радника 38.355 динара, плата  неговатељице у социјалној заштити 34.911 динара, а плата возача санитетског возила 33.767 динара, односно тек нешто већа од минималне зараде! Запослени из шест група послова у здравству и  исто толико група послова у социјалној заштити, по још увек важећој Уредби о коефицијентима немају ни минималну зараду, што је још један од разлога за измену Уредбе о коефицијентима…

Мишљења смо да је недопустиво да запослени  у здравству и социјалној заштити немају ни минималну зараду. Прихватамо реалност да запослени који раде најједноставније послове у изузетним случајевима могу имати минималну зараду, уз успостављање адекватног односа између плата.

Синдикат још једном указује да  процентуално повећање плата свим запосленима, не сме бити мање од процентуалног повећања минималне зараде. У супротном ће доћи до даљег нарушавања односа између плата запослених различитих профила, па ће нпр. финансијско-рачуноводствени референт имати плату у висини плате спремачице, а број запослених који примају минималну зараду ће се знатно повећати. Надамо се да Вам то није циљ.

Очекујемо да пре доношења коначне Одлуке о повећању плата, закажете састанак, на коме бисмо разговарали о истакнутом оправданом захтеву Синдиката за повећања плата и заједнички дошли до прихватљивог решења.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ