КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председник, Александар Вучић

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

Министар, Синиша Мали

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

Министар, асс. др Златибор Лончар

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА

Министар, проф. др Дарија Кисић

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам се обраћа са захтевом за повећање плата свим запосленима у делатности здравства и социјалне заштите.

Плате запослених у здравству и социјалној заштити су у протеклих неколико година значајно повећане, чиме је обезбеђен реалан раст плата на задовољство запослених. Актуелна криза довела је до раста инфлације и пада стандарда, што додатно утиче на одлив кадра. Према званичним статистичким подацима, потрошачке цене у мају 2022. године, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 10,4%, а према проценама стручњака, потрошачке цене до краја године ће бити повећане за 15%.

Послови који се обављају у овим делатностима носе огромну одговорност, а плате нису још увек у корелацији са значајем које здравство и социјална заштита имају за друштво у целини. Плата струковне медицинске сестре/техничара (VI ниво НОКС) је и даље испод просека у Републици Србији, а у социјалној заштити је још нижа, што је један од главних разлога одлива запослених. Запослени из шест група послова у здравству и  исто толико група послова у социјалној заштити, по још увек важећој Уредби о коефицијентима немају ни минималну зараду, што је још један од разлога за измену Уредбе о коефицијентима…

Председник Републике Србије Александар Вучић је истакао да ће плате бити двоцифрено повећане, а минималац још значајније и навео: „покушаћемо да смањимо јаз између сиромашнијих и богатијих“.

У средствима јавног информисања, пренет је став министра финансија Синише Малог, који је навео да следи двоцифрено повећање пензија, плата у јавном сектору и минималне зараде, као што је и обећано, а све како би се очувао животни стандард грађана Србије.

Синдикат још једном указује да  процентуално повећање плата свим запосленима, не сме бити мање од процентуалног повећања минималне зараде. Ако то не буде случај, доћи ће до даљег нарушавања односа између плата запослених различитих профила, па ће запослени који раде на обрачуну плата имати исту плату као спремачица, што је апсолутно непримерено одговорности које ови послове носе. Такође, број запослених који примају минималну зараду би се повећао, а уверени смо да Вам то није циљ.

Уважавајући ове наводе, очекујемо значајно повећање плата запосленима у здравству и социјалној заштити у једнаком процентуалном износу, а свакако је прихватљиво и кумулативно повећање на начин како је планирано да се изврши повећање пензија.

Дакле, потребно је да плате буду усклађене у два наврата, у октобру или новембру и у јануару или до краја првог квартала 2023. године, те да кумулативно увећање плата буде најмање 20 процената.

Очекујемо да у духу доброг социјалног дијалога, пре доношења коначне Одлуке о повећању плата, разговарамо о овом оправданом захтеву Синдиката за повећања плата и заједнички дођемо до прихватљивог решења.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ