КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Aна Брнабић

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

РЕПУБЛИЧКИ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ
в.д. директора, проф. др Сања Радојевић-Шкодрић

 

 

Након дописа за очување апотека и института и завода за јавно здравље које смо Вам упутили у априлу ове године, Синдикату запослених у здравству и социјалној заштити Србије, поново су се обратили бројни запослени, као и представници менаџмента ових установа са захтевом за помоћ, као и запослени у Заводу за биоциде и медицинску екологију, који такође имају проблем са финансирањем плата запослених.

Наступањем епидемије болести covid -19, показало се да се без јавног здравства једноставно не може.

Надамо се да надлежни сада схватају колики је значај института и завода за јавно здравље, Завода за биоциде и апотека у јавној својини. Још једном напомињемо да је циљ постојања ових установа општи интерес, а не профит. Државне апотеке су током ванредног стања продавале заштитну опрему и средства по набавној цени, дакле без марже и било каквог профита и вршиле доставу лекова и материјала на кућну адресу, а свој рад организовале у сменама, како би обезбедиле континуирану фармацеутску здравствену заштиту. Институти и заводи за јавно здравље, као и Завод за биоциде су даноноћно радили на сузбијању заразне болести covid -19.

Подсећамо на ранији договор са Министарством здравља и дато обећање председника Републике Србије Александра Вучића да ће се обезбедити средства за финансирање института и завода за јавно здравље, односно да ће део запослених да буде уговорен са РФЗО, што још увек није урађено. Очекујемо да дато обећање буде испуњено. Тражимо да се и плате за запослене у Заводу за биоциде и медицинску екологију обезбеде из средстава РФЗО, односно да и ови запослени буду уговорени са РФЗО. Овај завод сходно закону обавља здравствену делатност у области превентивне здравствене заштите становништва од заразних болести и од изузетног је значаја за грађане. Завод је имао велику улогу и  у сузбијању других заразних болести (SARS, H1N1, великих богиња, вирус Западног Нила и др.)

Ако је здравље највеће богатство, да ли ће власници апотекарских ланаца бити „владари Србије“?

Хоће ли држава преузети „ствар у своје руке“ или ће судбину грађана Србије препустити одлукама појединаца, који могу да уцењују државу?

Надамо се да подржавате наш став да морамо очувати јавно здравље, а грађани ће то знати да цене на предстојећим изборима.

Само један живот имамо – немојмо га продати.

Очекујемо Ваше хитно поступање.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ