28.април је Међународни дан безбедности и здравља на раду.

Овај 28. април посвећен је успомени на све оне који су се радећи свој посао, заразили корона вирусом и изгубили своју животну битку.

Нека нам заувек у сећању остану здравствени и сви други радници који су због обављања свог посла умрли од последица корона вируса.

Запослени у здравству и социјалној заштити су свакодневно изложени вишеструким ризицима: психичким (стрес…), ергономским (подизање пацијената…), физичким (радијација…), хемијским ( канцерогене материје…) и биолошким ( узрочници инфекције…).

Потребно је испитати да ли је постојећа заштитна опрема адекватна за суочавање са наведеним ризицима и да ли је запосленима обезбеђена на време.

Да ли је број оболелих већи у установама које немају формиран Одбор за безбедност и здравље на раду? Зашто у неким установама нису формирани Одбори за безбедност и здравље на раду?

Пандемија Covid – 19 вируса је у први план изнела значај заштите запослених од излагања инфективним агенсима на радном месту. Такође се показао и изузетан значај улагања у квалитетну здравствену заштиту и добре и безбедне услове за рад запослених, првенствено оних који су на првој линији одбране.

То улагање мора бити још веће, а то је немогуће са смањењем доприноса за здравствено осигурање.

 

Улагање у здравство и превентиву је улагање у будућност- улагање у живот.
Здравље нема цену, а ми  имамо само један живот – чувајмо га.
Нек то свима буде јасно, пре но што буде касно.