Обавештавамо јавност да се наставља правно насиље над апотекарским установама у државној својини.

Према сазнањима са којима располажемо, представници локалне самоуправе су донели ”бриљатну” одлуку да се целокупна апотека Сомбор укључујући и запослене изда у закуп власницима приватног капитала.

Синдикат годинама уназад указује да су овакве одлуке у супротности са Законом о здравственој заштити, Законом о јавној својини, Уредбом о Плану мреже здравствених установа, као и Законом о раду.

Питамо због чега поводом оваквог бруталног кршења принудних прописа и деловања на штету јавне имовине, надлежно правобранилаштво не предузима поверена му овлашћења?

Надлежним државним органима смо више пута указали да су поједине апотеке у државној својини већ издате у закуп власницима приватног капитала на потпуно незаконит начин.

Упркос уверавањима ресорних министара да ће проблем апотека бити решен најкасније до завршетка 2016. године, до данас проблем не само да није решен, већ се продубљује, а као што смо навели, правно насиље се наставља, апотеке се издају у закуп на апсолутно незаконит начин.

Урушава се државни апотекарски сектор у корисник власника приватног капитала.

            Да ли је то пут ЕУ? Ако јесте, срећан им пут, ми остајемо овде!

            Проблеми апотека које се налазе у блокади се морају системски решити, а не од случаја до случаја уз грубо кршење закона.

            Синдикат је упутио захтев за одржавање састанка са председником Владе Републике Србије и ресорним министрима ради хитног решавања статуса апотека и престанак правног насиља над запосленима.

            Поновићемо раније истакнуте протестне захтеве, инсистираћемо на што хитнијем доношењу Закона о апотекарској делатности и стварању услова за једнако пословање свих апотека.

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ