ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Синиша Мали

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, Зоран Ђорђевић

 

ПРЕДМЕТ: ЗАХТЕВ ЗА ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије обраћа Вам се са захтевом за повећање плата свим запосленима у делатности здравства и социјалне заштите на начин да просечна плата у овим делатностима буде у висини просечне потрошачке корпе.

Према подацима Фискалног савета од 2014. до 2018.године Србију је напустило 6000 здравствених радника. Они нису једини који напуштају нашу земљу, јер одлазе и запослени других профила.

Запослени одлазе због малих плата, најнижих чак и у региону, уз смањен број извршилаца, (у многим установама тај број је мањи чак и од оног броја који је одређен актом Владе Републике Србије) чиме су и услови рада знатно погоршани.

Просечна плата у здравству је испод просека у Републици, а у социјалној заштити је још нижа, што је апсолутно неприхватљиво, обзиром на послове који се обављају, а који носе огромну одговорност.

Плата медицинске сестре/техничара износи 39.727 динара, плата лекара 69.884 динара, плата административних радника 30.748 динара, плата  неговатељице у социјалној заштити је за 708 динара већа од минималне зараде, а плата возача санитетског возила за само 48 динара већа од минималне зараде!

Запослени из пет група послова у здравству и  чак шест група послова у социјалној заштити, по још увек важећој Уредби о коефицијентима немају ни минималну зараду.

СМАТРАМО ДА ЈЕ НЕДОПУСТИВО ДА ЗАПОСЛЕНИ НЕМАЈУ НИ МИНИМАЛНУ ЗАРАДУ.

Прихватамо реалност да запослени који раде најједноставније послове у изузетним случајевима могу имати минималну зараду, уз успостављање адекватног односа између плата. Овом приликом желимо да напоменемо и да су здравственим радницима у социјалној заштити плате повећане у 2019. години у мањем износу у односу на колеге у здравству који раде на сличним пословима, што је неопходно исправити приликом планирања буџета за 2020. годину, односно наредног повећања плата.

У средствима јавног информисања, више пута је пренет став министра финансија Синише Малог, да је стање у буџету далеко боље од очекиваног, односно да је исти у суфициту, чиме се отвара могућност за повећање плата.

Председник Републике Србије Александар Вучић је више пута нагласио да ће ове године плате и пензије бити значајно повећане због доброг стања у буџету, као и доброг привредног раста.

Уважавајући ове наводе, односно изузетно добро стање у буџету, НЕОПХОДНО ЈЕ ЗНАЧАЈНО ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА ЗАПОСЛЕНИМА У ЗДРАВСТВУ И СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ!!!

Сматрамо да је јединствена прилика да се спречи румунски сценарио који нам је пред вратима.

Минимална зарада је у периоду 2014.-2019.година повећана за 35,5%, а повећање плата од октобра 2014. године до данас у делатности здравства и социјалне заштите износи од 14,5% до 19,9 %.

Процентуално повећање плата свим запосленима, НЕ СМЕ БИТИ МАЊЕ од процентуалног повећања минималне зараде.

У супротном, додатно ће се нарушити однос између плата, што ће довести до још већег броја запослених са минималном зарадом. Надамо се да Вам то није циљ.

Због свега изнетог, Синдикат ЗАХТЕВА ДА МИНИМАЛНА ПЛАТА ЗАПОСЛЕНИМА У ЗДРАВСТВУ И СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ БУДЕ У ВИСИНИ МИНИМАЛНЕ ПОТРОШАЧКЕ КОРПЕ А ПРОСЕЧНА ПЛАТА У ВИСИНИ ПРОСЕЧНЕ ПОТРОШАЧКЕ КОРПЕ, УЗ УСПОСТАВЉАЊЕ АДЕКВАТНОГ ОДНОСА ИЗМЕЂУ ПЛАТА!

Мишљења смо да би се побољшањем услова рада, повећањем броја извршилаца и укидањем забране запошљавања, као и повећањем плата на начин како смо то предложили, донекле спречило даље урушавање здравства и социјалне заштите и егзодус запослених.

Очекујемо Ваш благовремени позив за разговоре на ову тему, а посебно на изради нове Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата… како би заједно створили услове за бољу здравствену и социјалну заштиту на задовољство и корисника услуга и запослених, јер само задовољан запослени може пружити услугу на највишем нивоу.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ