КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам упућује Ургенцију за доношење ПОСЕБНОГ ЗАКОНА за изградњу станова запосленима у делатности здравства по повољнијим условима, на начин како је то прописано у закону за припаднике снага безбедности.

Након упућене Иницијативе нашег синдиката почетком 2018.године, да се донесе посебан закон како би се запосленима у здравству омогућила куповина стана по повољним условима, председник Републике Србије Александар Вучић је више пута у средствима јавног информисања нагласио да ће држава уважити овај захтев и понудити изградњу јефтиних станова и запосленима у здравству на начин како је то урађено за припаднике полиције и војске.

Ова вест је обрадовала запослене, али до реализације датог обећања још увек није дошло.

Велики број запослених у здравству нема решено стамбено питање. Многи запослени одлазе у иностранство у потрази за бољим условима рада и већим платама.

Нажалост морала је да се деси пандемија, да би надлежни схватили колико је важно имати снажно државно здравство. Запослени се херојски држе и изгарају на послу како би излечили грађане и сузбили ширење заразне болести Ковид-19. У тој борби, постоје и запослени који су радећи свој посао изгубили оно најважније, живот.

Због тога сматрамо да посебним законом треба предвидети право на куповину стана по повољним условима свим запосленим у здравству. Ово право се мора омогућити и породицама запослених у здравству преминулих од Ковид-19.

Предлажемо да се закон донесе по хитном поступку, да би се исправила неправда према запосленима у овој изузетно важној делатности.

Ово посебно из разлога што би запослени омогућавањем куповине стана по повољнијим условима, добили додатну мотивацију да стварају породицу и остану да раде у Републици Србији.

Годинама се тражи решење за спречавање одлива запослених у здравству у иностранство.Идеална је прилика да омогућите запосленима, а нарочито младима, да остану да раде и лече кориснике наших услуга у земљи у којој су рођени и у којој су стекли образовање.

Очекујемо реализацију више пута датог обећања, односно да запослени у здравству имају исти положај као и део запослених у јавном сектору који ова права уживају још од маја 2018.године.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ