КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Синиша Мали

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, др Дарија Кисић Тепавчевић

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам упућује Ургенцију за повећање плата за 15% (у једнаком процентуалном износу) свим запосленима у делатности здравства и социјалне заштите.

Захтев за повећање плата у наведеном проценту и у вези са тим одржавање састанка, смо Вам упутили 08.јула 2021.године, али позив за разговоре још увек нисмо добили.

У међувремену је председник Републике Србије Александар Вучић у средствима јавног информисања најавио раст БДП од 7,5 одсто.

Одлуком Владе Републике Србије, минимална зарада ће почев од 01.јануара 2022.године износити 201,22 динара (нето) по сату, односно иста ће бити повећана за 9,4%.

Синдикат још једном указује да процентуално повећање плата свим запосленима, НЕ СМЕ БИТИ МАЊЕ од процентуалног повећања минималне зараде.

Напомињемо, да у случају да процентуално повећање плата запосленима буде у нижем процентуалном износу од процента повећања минималне зараде, доћи ће до даљег нарушавања односа између плата запослених различитих профила, па ће нпр. финансијско-рачуноводствени референт имати плату у висини плате спремачице, а број запослених који примају минималну зараду ће се знатно повећати.

Апелујемо да предузмете све активности у складу са датим надлежностима, како би се овај оправдани захтев Синдиката уважио.

Надамо се да Вам није циљ да што већи број запослених има минималну зараду, већ супротно, да тежите ка адекватном распону плата, сходно пословима који се обављају, а који носе огромну одговорност.

Запослени из шест група послова у здравству и  исто толико група послова у социјалној заштити, по још увек важећој Уредби о коефицијентима… немају ни минималну зараду, а уколико повећање плата буде испод 9,4%, број запослених који имају минималну зараду ће бити додатно увећан.

Очекујемо да разговори на ову тему отпочну у најкраћем могућем року (пре доношења буџета), како бисмо Вам и непосредним путем указали на проблеме запослених и саопштили ставове Синдиката који су од круцијалног значаја за радно-правни и материјални положај запослених у здравству и социјалној заштити.

Сматрамо да је благовремено вођење социјалног дијалога најбољи пут за решавање овог и других отворених питања.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ