Данас је у Палати Србија, одржан састанак коме су присуствовали министар здравља асс. др Златибор Лончар са сарадницима и представници Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије и Гранског синдиката здравства и социјалне заштите „Независност“.

Разговарано је о радно-правном и материјалном положају запослених, као и о улагању у инфраструктуру, опрему и свему урађеном током ванредног стања.

Синдикат је поново истакао да је неопходно посебно наградити запослене који су радили са оболелима од заразне болести COVID – 19.

Представници нашег Синдиката поново су указали на проблеме запослених у институтима и заводима за јавно здравље. Добили смо уверавања да ће средства за плате запослених у овим установама бити обезбеђена и да се планирају приликом утврђивања ребаланса буџета који предстоји. Синдикат је инсистирао да се и запослени у Заводу за биоциде овом приликом узму у обзир. Такође, разговарано је и о статусу апотека.

Представници Синдиката су истакли да само изменом позитивних прописа у циљу изједначавања положаја државних и приватних апотека, апотеке у јавном сектору могу опстати на тржишту.

Разговарано је и о проблемима у примарној здравственој заштити, везано за примену Уредбе о корективном коефицијенту… током ванредног стања, о проблемима у исплати додатака на плату здравствених радника у социјалној заштити, платама новозапослених у здравству и специјализаната, измени Правилника о ближим условима за обављање здравствене делатности, колективном осигурању запослених и др.

Након одржаног састанка, председник Синдиката др Зоран Савић дао је изјаву бројним средствима јавног информисања.

Синдикат наставља активности у циљу благовременог указивања на проблеме запослених, а нарочито на повећању плата за све запослене у делатности здравства и социјалне заштите.

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ