Апелациони суд у Новом Саду, дана 20.03.2024.године, донео је пресуду број Гж1-399/24 којом је потврђена пресуда Основног суда у Кикинди, а којом се специјализантима признаје право на накнаду трошкова превоза и за градски и за међуградски превоз.

У наведеној пресуди, потврђене су тврдње Синдиката да запослени специјализанти имају сва права из радног односа као и остали запослени, па и право на накнаду трошкова за долазак и одлазак у друго место рада, ради обављања специјалистичког стажа, на начин како је то прописано Законом о раду и Посебним колективним уговором за здравствене установе чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе.

Такође, Апелациони суд је потврдио наше раније изнето правно мишљење, да околност што Правилником о уговарању здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања са даваоцем здравствених услуга за 2022.годину није предвиђено да се током специјализације лекарима плаћају путни трошкови, не утиче на одлуку у овој правној ствари, из разлога што специјализанти ово право црпе из аката више правне снаге (ЗОР, ПКУ).

Подсећамо да је активностима Синдиката издејствована измена наведеног правилника и закључка Владе РС, па је за 2023. годину и надаље, омогућено специјализантима право на накнаду трошкова превоза кроз измену Правилника о уговарању…, а Закључком Владе обезбеђена су средства за ове намене и за установе које се налазе у блокади.

У прилогу можете погледати пресуду Апелационог суда. 

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ

ПРЕУЗМИТЕ ОБАВЕШТЕЊЕ