ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Александар Вучић
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Душан Вујовић
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар
МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, Александар Вулин

ПРЕДМЕТ: ЗАХТЕВ ЗА УВЕЋАЊЕ ПЛАТА СВИМ ЗАПОСЛЕНИМА
У ДЕЛАТНОСТИ ЗДРАВСТВА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Поштовани,
Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије обраћа Вам се са захтевом за увећање плата ЗА 10% свим запосленима у делатности здравства и социјалне заштите.
Законом о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава („Службени гласник РС“, бр. 116/2014), основица за обрачун и исплату плата умањена је за 10%.
Закључком Владе Републике Србије број 121-13723/2015-1 од 25.децембра 2015.године запосленима код корисника јавних средстава увећана је основица почев од плате за децембар 2015. године и износи – нето 2.439,27 динара, са припадајућим порезом и доприносима за социјално осигурање. Председник Владе Републике Србије Александар Вучић је више пута у средствима јавног информисања изнео да је републички буџет на крају августа 2016.године у суфициту од 20 милијарди динара, што је за 95 до 100 милијарди динара бољи резултат од планираног и најавио да ће запосленима у јавном сектору бити повећана плата. Министар финансија Душан Вујовић је потврдио наведено и изнео податак да је у јулу 2016. године реализован суфицит од 22 милијарде динара, а у августу до сада још 20 милијарди.
Са изнетог, сматрамо да су се стекли услови за повећање зарада запосленима у здравству и социјалној заштити у наведеном износу, јер свако повећање плата испод 7,8745% не би вратило плате запосленима на ниво који су имали пре умањења из 2014.године.
Подсећамо Вас на огромно незадовољство запослених неадекватним примањима, обзиром на послове које обављају, а који носе огромну одговорност. Напомињемо, да повећање минималне зараде мора пратити повећање плата свим запосленима, из разлога што ће се у супротном поједини послови административих радника сходно још увек важећој Уредби о коефицијентима… изједначити са минималном зарадом.
У том случају смањиће се и однос између најниже и највише плате у здравству који тренутно износи 1:3,4!?
Очекујемо хитно поступање Владе Републике Србије и подршку ресорних министарстава, сходно исказаном оправданом захтеву Синдиката.
С поштовањем,
Председник
др Зоран Савић

 

Преузмите захтев