ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председник, Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Министар, Бранко Ружић

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

Министар, асс. др Златибор Лончар

 

Синдикату запослених у здравству и социјалној заштити Србије су се за помоћ обратиле запослене породиље у Апотеци Панчево које нису примиле накнаду зараде већ 15 месеци. На овај начин без основних средстава за живот остале су четири породице са једанаесторо малолетне деце.

Представник локалне самоуправе и директор установе пребацују одговорност, иако им је инспекција рада наложила да поступе по закону. Према информацијама које смо добили, директор се правда да због софтверских проблема (немогућности коришћења истог) не може да испоштује законску процедуру која би омогућила исплату накнада зарада породиљама. Очигледно је да локални носиоци јавних овлашћења нису у стању да реше овај проблем, с тога захтевамо да се реши са највишег државног нивоа.

У јавности су представљене државне мере за решавање катастрофалне демографске ситуације. Питамо се каква порука се шаље свим запосленима и младим паровима који желе да се остваре као родитељи, када мајке са двоје, троје и више деце не примају накнаду зараде 15 месеци због бахатости или неспособности локалних моћника?

Идеална је прилика да исправите огромну неправду и по хитном поступку наложите надлежним да исплате принадлежности запосленима у складу са законом.

Напомињемо и да је локална самоуправа ставила катанац на Апотеку Панчево иако то по закону није смела да уради. Затворене су бројне државне апотеке мимо закона, а остављене су само по једна просторија за рад свакој од њих и то про форме.

Годинама уназад смо упозоравали да се морају изједначити услови пословања државних и приватних апотека за добробит пре свега грађана, као и друштва у целини.

Део грађана у руралним срединама је већ остао без фармацеутске здравствене заштите због ”гашења” државних апотека, на шта смо годинама уназад указивали.

Сачувајте државно апотекарство, имамо право на доступност лекова, имамо право да се лечимо!

Очекујемо да на овом примеру покажете праву борбу против беле куге и станете у заштиту оштећених мајки хероја, које ничим нису заслужиле овакво понижавање.

Председник

др Зоран Савић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ