ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Aна Брнабић

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар

РЕПУБЛИЧКИ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ
в.д. директора, проф. др Сања Радојевић-Шкодрић

 

У складу са закључком Републичког одбора Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије, упућујемо Вам Иницијативу за очување апотека у јавном сектору, односно спречавање даље приватизације апотека и очување јавног здравља.

Упознати сте са чињеницом да је велики број апотека у јавној својини издат у закуп власницима приватног капитала или су закључени уговори о концесији.

Наступањем епидемије болести covid -19, апсолутно се показало да се без јавног здравства једноставно не може. Појединци тек сада схватају колики је значај института и завода за јавно здравље и апотека у јавној својини. Циљ постојања државних апотека је општи интерес, а не профит. Многе од њих продају заштитну опрему и средства по набавној цени, дакле без марже и било каквог профита.Такође, врше доставу медикамената и материјала на кућну адресу, а свој рад организују у сменама, како би обезбедили континуирану фармацеутску здравствену заштиту.

Мишљења смо да је могуће изнаћи решење и законски регулисати ову област и тиме сачувати апотеке у јавном сектору, чиме би и грађани и држава имали вишеструку корист.

Изменом прописа (уговарањем запослених са РФЗО или изменом процента марже, доношењем Плана мреже апотека… и др.) државне апотеке би стале на ноге, а од дела прихода које би ове установе остваривале, пунио би се и буџет РС, као и буџет јединица локалних самоуправа.

У многим земљама примарна здравствена заштита се враћа под окриље државе. Поступак приватизације примарне здравствене заштите се показао неуспешним и у земљама попут Шведске, Пољске, Словачке… У земљама где је извршена приватизација здравства, здравље је постало роба, а пацијент купац!!! Имате ингеренције да вратите јавни апотекарски сектор, спречите приватизацију и сачувате јавно здравље. Власници приватног капитала отварају апотеке у местима у којима могу да остваре профит, а не због општег интереса – здравствене заштите становништва.

Приватизацијом апотека грађани који живе у удаљеним приградским или сеоским подручјима остали су без могућности да се снабдеју лековима у срединама у којима живе. То посебно сада долази до изражаја, јер не постоји организован јавни превоз. Апелујемо да обезбедите доступност фармацеутске здравствене заштите свим грађанима, а то је могуће једино очувањем апотека у јавном сектору.

По окончању ванредног стања, очекујемо разговоре на ову тему, укључујући и свеобухватну анализу огромног доприноса државних апотека на сузбијању заразне болести covid -19.

 

Председник
др Зоран Савић

 

ПРЕУЗМИТЕ ОВАЈ ДОКУМЕНТ