ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председник, Ана Брнабић
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министар, Синиша Мали
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Министар, асс. др Златибор Лончар
МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министар, Зоран Ђорђевић

 

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије Вам поново упућује захтев за повећање плата запосленима у делатности здравства и социјалне заштите на начин како смо раније предложили ДА ПРОСЕЧНА ПЛАТА БУДЕ У ВИСИНИ ПРОСЕЧНЕ ПОТРОШАЧКЕ КОРПЕ.
Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Ана Брнабић су више пута у средствима јавног информисања изнели податак да је у првом кварталу 2018. године уместо планираног дефицита од 40,1 милијарди динара, остварен суфицит у буџету од 6,1 милијарди динара.Забележен је највиши квартални раст БДП-а у последњих десет година и он износи 4,5 одсто, што је посебно важно јер даје перспективу младима.
Министар финансија је изнео податак да у првих шест месеци 2018.године привредни раст износи 4,5%, а да је државни буџет у суфициту од 416 милиона евра, односно око 50 милијарди динара.
СМАТРАМО ДА ЈЕ НЕДОПУСТИВО ДА ЗАПОСЛЕНИ НЕМАЈУ НИ МИНИМАЛНУ ЗАРАДУ, без обзира на стање у буџету. Прихватамо реалност да запослени који раде најједноставније послове у изузетним случајевима могу имати минималну зараду, уз успостављање адекватног односа између плата предвиђеног платним групама и платним разредима. Сходно закону, до 15.септембра потребно је утврдити нову висину минималне цене рада, односно минималне зараде.
Просечна плата у здравству је испод просека у Републици, а у социјалној заштити је још нижа, што је апсолутно неприхватљиво, обзиром на послове који се обављају, а који носе огромну одговорност.
Уважавајући изузетно добро стање у буџету, НЕОПХОДНО ЈЕ ЗНАЧАЈНО ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА.
Подсећамо Вас на чињеницу да због ниских примања и лоших услова рада, не одлазе у иностранство само млади, већ и запослени са вишегодишњим искуством који су носиоци делатности, што представља прави егзодус, чије ћемо последице трпети десетинама година.
ДА БИ ПРОСЕЧНА ПЛАТА БИЛА У ВИСИНИ ПРОСЕЧНЕ ПОТРОШАЧКЕ КОРПЕ, ПОТРЕБНО ЈЕ ДА ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА БУДЕ ВЕЋЕ ОД 40%.
Очекујемо одговор од надлежних државних органа, у ком року је могуће испунити захтеве Синдиката, како би запослени, а нарочито млади, имали перспективу.
Због свега наведеног, очекујемо ХИТНО поступање Владе Републике Србије и уважавање оправданих ставова Синдиката.